Ένα ταϊλανδικό σουπερμάρκετ σκέφτηκε έναν καινοτόμο τρόπο για να μειώσει τον όγκο των πλαστικών συσκευασιών, συσκευάζοντας τα προϊόντα που πουλά σε φύλλα μπανάνας.

Η συσκευασία φύλλων μπανάνας χρησιμοποιείται από το σουπερμάρκετ Ρίμπινγκ στο Τσιανγκμάι της Ταϊλάνδης. Μια τοπική εταιρεία δημοσίευσε φωτογραφίες της συσκευασίας των φύλλων μπανάνας στη σελίδα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η καινοτομία απέκτησε γρήγορα ευρύτερη προσοχή.

Από τα 9 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικού που έχουν παραχθεί στην ιστορία, μόνο το 9% έχει ανακυκλωθεί.

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον εκτιμά ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 12 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού στους χώρους υγειονομικής ταφής, το περιβάλλον και τους ωκεανούς. Από αυτά τα απόβλητα, τα τσιγάρα, οι πλαστικές φιάλες, τα περιτυλίγματα τροφίμων και οι πλαστικές τσάντες παντοπωλείων έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο.

Η χρήση φύλλων μπανάνας αντί για πλαστικό για τη συσκευασία των λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης. Αν και στο σουπερμάρκετ φαίνεται να χρησιμοποιούν κάποιο μικρό πλαστικό για την προσκόλληση της ετικέτας, αυτή η μέθοδος μειώνει σημαντικά την απαιτούμενη ποσότητα πλαστικού. Τα προϊόντα είναι τυλιγμένα απλά σε ένα φύλλο μπανάνας και ασφαλίζονται χρησιμοποιώντας ένα εύκαμπτο κομμάτι μπαμπού. Τα φύλλα μπανάνας είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το πλαστικό καθώς το φύλλο είναι μεγάλο, παχύ και αρκετά εύπλαστο για να διπλωθεί.

Ένα πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το σχετικό κόστος των πλαστικών έναντι των φύλλων μπανάνας. Σε τροπικές τοποθεσίες, τα φύλλα μπανάνας είναι εύκολα διαθέσιμα σε τοπικό επίπεδο και θα μπορούσαν να αποκτηθούν δωρεάν ανάλογα με την απαιτούμενη ποσότητα. Σε πιο εύκρατες τοποθεσίες η χρήση των φύλλων μπανάνας θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο ακριβή από το πλαστικό. Ωστόσο, η χρήση άλλων τοπικών βιοδιασπώμενων προϊόντων θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση σε περιοχές όπου οι μπανάνες δεν αναπτύσσονται.

Η χρήση των φύλλων μπανάνας για τη συσκευασία τροφίμων έχει μακρά ιστορία, σε περιοχές όπως το Μεξικό, η Χαβάη και η νοτιοανατολική Ασία.

*Διαβάσαμε την είδηση greenagenda.gr