Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Η Σίγκαλιτ  Λαντάου είναι μια Ισραηλινή καλλιτέχνιδα, όπου οι δημιουργίες της βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες συλλογές μουσείων σύγχρονης τέχνης σε όλο τον κόσμο.  Δημιουργεί έργα τέχνης με συνηθισμένα αντικείμενα, αλλά τα μεταμορφώνει βυθίζοντάς τα στη Νεκρά Θάλασσα για μεγάλες χρονικές περιόδους, αλλάζοντας την όψη τους και τη δική μας οπτική ως προς αυτά.

© sigalitlandau

Με διαφορετική οπτική πια, παρατηρούμε τα συνηθισμένα αντικείμενα να έχουν μετασχηματιστεί εντελώς, όταν η Σίγκαλιτ αποφασίσει να τα επαναφέρει στην επιφάνεια. Ένα παχύ στρώμα από κρυστάλλους αλάτων τα καλύπτει, η όψη τους και η υφή τους είναι διαφορετικές κι αποτελούν πια έργα τέχνης που θα μπουν σε διακεκριμένα μουσεία.

© sigalitlandau

Φορέματα, βιολιά, ποδήλατα, παπούτσια, δίχτυα αλιείας, ακόμη και καρπούζια, στολίζονται από παχιά στρώματα αλατιού κι η φωτογραφική μηχανή απαθανατίζει τα αντικείμενα που «αφήνουν το βασίλειο των συνηθισμένων πραγμάτων και γίνονται έργα τέχνης. Που χάνουν τα παλιά τους χαρακτηριστικά κι απορροφούν νέες ιδιότητες με την καθαρότητα του πνεύματος» όπως αναφέρει η Σίγκαλιτ  Λαντάου.

© sigalitlandau

Στο βιβλίο της καλλιτέχνιδας «Salt Years» καταγράφεται η διαδικασία της δημιουργίας των γλυπτών, το «βάπτισμα» όπως το αποκαλεί, αφού τα αντικείμενα αλλάζουν όταν επιστρέφουν από το βυθό.

Το έργο το οποίο προσελκύει τα περισσότερα βλέμματα ονομάζεται «Salt Bride» και βασίζεται σ’  ένα μαύρο φόρεμα του 19ου αιώνα το οποίο μεταμορφώθηκε σε λευκό από το αλάτι. Παρέμεινε βυθισμένο στη Νεκρά Θάλασσα για 3 μήνες με τη βοήθεια ειδικών συνδετήρων και για να επανέλθει το φόρεμα στην επιφάνεια χρειάστηκε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων.

© sigalitlandau

© sigalitlandau

Κάποιοι διχάζονται αν αυτό είναι τέχνη κι άλλοι συρρέουν κατά χιλιάδες να θαυμάσουν από κοντά τα έργα της Σίγκαλιτ. Το σίγουρο πάντως είναι ότι έχουν ενδιαφέρον…

© sigalitlandau

© sigalitlandau

© sigalitlandau

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tilestwra.com και στο www.sigalitlandau.com