Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Ένα κουκλόσπιτο πραγματικό έργο τέχνης δημιούργησε η καλλιτέχνιδα Elaine Diehl που η τιμή του εκτιμάται στα 8,5 εκ. δολάρια! Είναι κατασκευασμένο με απίστευτη λεπτομέρεια, περιέχει 10.000 αντικείμενα – μικρογραφίες, έχει ύψος 2,70 μέτρα και ζυγίζει 360 κιλά.

Η Diehl χρειάστηκε 13 ολόκληρα χρόνια για να τελειοποιήσει το αριστούργημά της και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα αποζημιώνει κάθε της προσπάθεια. Το κάστρο Astolat, όπως ονομάζεται, οφείλει το εξωπραγματικό του κόστος όχι μόνο στη λεπτομερή και χρονοβόρα εργασία που απαιτήθηκε για να κατασκευαστεί αλλά και στα πανάκριβα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Για παράδειγμα, ένα σετ από μαχαιροπίρουνα λέγεται πως κόστισε 5.000 δολάρια.

Η πολυτέλεια είναι το πρώτο που παρατηρεί κανείς κοιτάζοντάς το. Τα πατώματα με parquet φινίρισμα, τα μαρμάρινα μπάνια, η βαριά επίπλωση κι οι μεταλλικές λεπτομέρειες μαρτυρούν ένα πάντρεμα μεσαιωνικής και βικτωριανής εποχής, αποδίδοντας μεγαλοπρέπεια και καλαισθησία.

Τα πάντα στο κάστρο είναι χειροποίητα, από τους πίνακες, τα χαλιά, τα φωτιστικά, τα τρόφιμα και τα κάθε είδους διακοσμητικά στοιχεία. Ακόμη και τα βιβλία που είναι τοποθετημένα στη βιβλιοθήκη είναι αληθινές μικρογραφίες και μπορούν να διαβαστούν με μεγεθυντικό φακό. Η συλλογή περιέχει και μια Βίβλο που θεωρείται πως είναι η μικρότερη που υπάρχει στον κόσμο.

Το κουκλόσπιτο της Elaine Diehl είναι ένα θαυμάσιο δείγμα τεχνικής, δημιουργικότητας, υπομονής και πειθαρχίας, προσόντα που απαιτούνται για να δημιουργηθούν εξαιρετικά έργα τέχνης.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.bloomberg.com