Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Είναι από εκείνες τις φορές που όσα κι αν πούμε θα υπάρχουν άλλα τόσα που θα μένουν ανείπωτα, γιατί κάθε στιγμή μας στα «Μελίσματα» είναι και μια μικρή ιστορία.

Πρόκειται για μια πινελιά γεύσεων και μουσικής, τοποθετημένη στο γκρίζο τοπίο των Δυτικών Προαστίων, στο  Αιγάλεω. Ο ιδιοκτήτης, Αλέξανδρος, όντας μουσικός με ιδιαίτερη αγάπη στην παραδοσιακή μουσική, εμπνεύστηκε το όνομα του παραδοσιακού καφενείου, όπως το λέει, από τον ομώνυμο μουσικό όρο «μελίσματα».

Ακριβής ερμηνεία του όρου δεν υπάρχει, μα οι περισσότεροι «μερακλήδες» θα τον έχουν ακουστά, μιας και πρόκειται για εκείνες τις νότες που γλυκαίνουν και δίνουν ένα ιδιαίτερο ύφος στις μελωδίες. Αυτό είναι και τούτη η γωνιά για όποιον την επισκεφθεί. Μοιάζει κάπως με το γλυκό «νάζι» που ομορφαίνει τη ρουτίνα και την καθημερινότητα.

Από το 2013 μέχρι σήμερα, ένα γαϊτανάκι γεύσεων, αρωμάτων κι εικόνων, πλέκεται σ’ αυτό το ζεστό χώρο, που έχει επιμεληθεί με μεγάλο μεράκι ο ίδιος ο Αλέξανδρος. Το βλέμμα σου θα σκαλώσει στους τίτλους των βιβλίων που θα βρεις στα χειροποίητα ράφια. Θα ζηλέψεις τα παραδοσιακά όργανα που είναι αφημένα τριγύρω και θα θες να γρατζουνίσεις τις χορδές τους. Μια παλιά γραφομηχανή κι ένα γραμμόφωνο σου φωνάζουν ήχους από το παρελθόν κι ένα τεράστιο σκάκι κατασκευή του ιδιοκτήτη, είναι στημένο στον τοίχο και περιμένει τη δική σου κίνηση Ματ.

Δε χρειάζεται να κοιτάξεις το ρολόι σου για να διαβείς το κατώφλι του. Από νωρίς το πρωί ο καφές σε περιμένει, όποιο είδος του κι αν προτιμάς. Σου προτείνουμε τον ελληνικό, χαρμάνι σερβιρισμένο σε μπακιρένιο δίσκο στο μπρίκι και δίπλα πάντα για συνοδευτικό ένα λουκούμι. Εικόνα ξεχασμένη από τα περασμένα σε φόντο ασπρόμαυρο. Αν η τύχη είναι με το μέρος σου, θα γευτείς χειροποίητο γλυκό του κουταλιού, δίπλα στο τζάκι, «τραταρισμένο» σε σκαλιστό πιατάκι του γλυκού, σαν εκείνα που φυλούσαν οι γιαγιάδες από γενιά σε γενιά.

Όσο περνούν οι ώρες η κυρία Αλεξάνδρα, θεμελιώδης κι απαραίτητη παρουσία, ανακατεύει τα τεντζερέδια της για να ετοιμάσει νοστιμότατους μεζέδες. Η αγάπη της για τα «Μελίσματα» κι ο σεβασμός στους πελάτες, είναι το αλατοπίπερο σε κάθε πιάτο που επιμελείται.

Τα τραπέζια λίγα και τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε φορά που διοργανώνονται διάφορα events, μουσικο-θεατρικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα και πολλά άλλα, οι παρευρισκόμενοι καταλήγουν να γίνουν μια παρέα.

Όποια εποχή κι αν επιλέξεις να βρεθείς στα «Μελίσματα» θα φύγεις με το ζόρι και θα θες να ξαναπάς. Γιατί το συγκεκριμένο στέκι δεν είναι μόνο χειμερινός προορισμός. Η δροσούλα από τα δέντρα κι οι πολύχρωμες γλάστρες με βασιλικό που σε περικυκλώνουν, καθώς ανοίγει ο καιρός και τα τραπέζια μεταφέρονται προς τα έξω, θα σε κάνουν να πιστέψεις πως βρίσκεσαι σε κάποιο νησιώτικο σοκάκι.

Θα βρεις πολλούς λόγους για ν’ αγαπήσεις τα «Μελίσματα», εμείς ακόμη βρίσκουμε όσος καιρός κι αν έχει περάσει από την πρώτη φορά που πήγαμε. Άλλωστε σ’ ένα από τα τραπέζια του γεννήθηκε και η ιδέα του e-motions.gr. Ίσως γιατί κι εμείς θέλουμε να δώσουμε χρώμα και γλύκα στη μελωδία της καθημερινότητας του κόσμου, όπως ακριβώς κάνουν και τα μελίσματα στη μουσική χρόνια τώρα, όπως ακριβώς κάνουν και τα δικά μας «Μελίσματα» στον κόσμο της γεύσης.


Πληροφορίες για το χώρο θα βρείτε στη σελίδα του μαγαζιού στο Facebook.

Διεύθυνση : Σίφνου 8, Αιγάλεω, Τηλ.:210 5910020

Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Λάτσας