Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Το βιβλίο είναι σύμβολο γνώσης, δύναμης κι ελευθερίας. Καθένα απ’ αυτά έχει κάτι να μας πει, όμως ανάμεσά τους υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν για την ιδιότητα που φέρουν καθιστώντας τα μοναδικά και πολύτιμα.

Ξεκινάμε με το πολυτιμότερο ανάμεσα στα βιβλία που δεν είναι άλλο από το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε με τη χρήση μηχανής. Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου τυπώθηκε το 1455 σε 180 αντίτυπα εκ των οποίων μόνο τα 21 διατηρούνται αυτούσια.

Το μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου ίσως σας παραξενέψει γιατί δεν έχει τη συνηθισμένη μορφή των βιβλίων, αλλά παρόλα αυτά είναι. Πρόκειται για ένα σύνολο 700 πέτρινων πλακών, πάνω στις οποίες είναι χαραγμένη η ιστορία της Tipitaka που ανήκει στη βουδιστική θρησκεία και βρίσκεται στην Παγόδα Kuthodaw στο Mandalay της Μιανμάρ από το 1860.

Στη λίστα με τα ακριβότερα βιβλία που πουλήθηκαν ποτέ, την κορυφή κατέχει το Codex Leicester του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το χειρόγραφο του διάσημου εφευρέτη γράφτηκε μεταξύ 1506 και 1510 και σύμφωνα με το Forbes πουλήθηκε 30.800.000 δολάρια το 1994 στον Μπιλ Γκέιτς. Το βιβλίο είναι ένα από τα 20 σημειωματάρια που εξακολουθούν να υπάρχουν με καταγεγραμμένες ιδέες του Νταβίντσι.

Η επόμενη κατηγορία σίγουρα θα σας εκπλήξει καθώς μιλάμε για το μικρότερο βιβλίο στον κόσμο που το πάχος του είναι όσο το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Με διαστάσεις 70Χ100 μικρομέτρα και 30 σελίδες, μπορεί να διαβαστεί μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Ονομάζεται «Teeny Ted from Turnip Town» και γράφτηκε από τον Malcolm Douglas Chaplin. Τυπώθηκε στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά με τη χρήση κρυσταλλικού πυριτίου.

Στην προτελευταία κατηγορία βρίσκεται το βιβλίο με τις περισσότερες λέξεις. Το μεγαλύτερρο σε έκταση με βάση το πόσες λέξεις περιέχει είναι το «Artamène ou le Grand Cyrus» από την συγγραφέα Madeleine de Scudery. Πρόκειται για ένα ρομαντικό μυθιστόρημα του 17ου αιώνα κι αποτελείται από 10 τόμους με πάνω από 10.000 σελίδες και 2,1 εκατομμύρια λέξεις.

Τέλος, μπορείτε να μαντέψετε ποιο είναι το best seller όλων των εποχών; Με πωλήσεις πάνω από 5 δισεκατομμύρια αντίτυπα, είναι η Αγία Γραφή που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 394 γλώσσες φτάνοντας σε κάθε γωνιά της γης.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.perierga.gr