Δύο ακόμη μεγάλοι οίκοι μόδας, οι Balenciaga και Alexander McQueen, αποκάλυψαν ότι σταμάτησαν τη χρήση γούνας στα προϊόντα τους.

Και οι δύο οίκοι μόδας ανήκουν στην Kering. Παρότι ο οίκος Balenciaga καταργεί σταδιακά τη χρήση γούνας από τότε που ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής ο Demna Gvasalia, είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται, δημόσια, η πολιτική του. Αρκετές άλλες φίρμες της Kering, ανάμεσά τους οι Gucci και Bottega Veneta, έχουν ήδη σταματήσει τη χρήση της. Σύμφωνα με μεταδίδει το W με την κίνηση αυτή αναγνωρίζεται η αξία της βιωσιμότητας αλλά και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες.

Παρότι κάποτε η μη χρήση γούνας ήταν κάτι το αδιανόητο για τους οίκους υψηλής ραπτικής, έγινε σύντομα κοινή πρακτική για εμπόρους, περιοδικά ακόμα και σχολές ραπτικής. Πέρα από την ομπρέλα της Kering φίρμες όπως οι Versace, Prada, Armani, Michael Kors και Margiela σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τη γούνα τα τελευταία χρόνια. Οτιδήποτε χνουδωτό βλέπει κανείς στις επιδείξεις τους είναι ψεύτικο.

Οι πωλήσεις γούνας βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση τα τελευταία χρόνια και η απαίτηση για εναλλακτικές λύσεις αυξήθηκε κατά 258% στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, σύμφωνα με τη Vogue Business. Ωστόσο η γούνα ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή καθώς πολλές εταιρείες επανεξετάζουν πλέον και τη σχέση τους με το παραδοσιακό δέρμα.

Η Kering είναι επενδυτής στην Mylo μία εταιρεία η οποία παράγει υποκατάστατο δέρματος από μανιτάρια.

*Διαβάσαμε την είδηση στο lifo.gr