Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

O Azzedine Alaïa υπήρξε σχεδιαστής μόδας από τους ελάχιστους που δεν υπάκουσαν στους κανόνες του χώρου κι υποστήριξαν με πάθος κι επιμονή ένα δικό τους προσωπικό στιλ.

Του δώσανε το παρατσούκλι «King of Cling» γιατί τα ρούχα του είχαν έναν μοναδικό τρόπο ν’ αγκαλιάζουν και ν’ αναδεικνύουν τη γυναικεία σιλουέτα.  Ένας καλλιτέχνης μόδας όπου οι δημιουργίες του θαυμάστηκαν και θα συνεχίζουν να θαυμάζονται.

Λίγο πριν ν’ αφήσει απρόσμενα την τελευταία του πνοή στις 18 Νοεμβρίου, είχε αρχίσει να συνεργάζεται  με το Design Museum  για μια έκθεση που θα στηριζόταν πάνω στη σταδιοδρομία του και τη δημιουργική του διαδικασία.

Μετά τον θάνατό του, το μουσείο αποφάσισε να παρουσιάσει την έκθεση που ο ίδιος επιμελήθηκε, αφού  είχε ενθουσιαστεί με την ιδέα ν’ αφηγηθεί με αυτό τον τρόπο στους άλλους την ιστορία του.

Ο σχεδιαστής έγραψε ιστορία με την ικανότητά του να δημιουργεί, να προσαρμόζει και να καινοτομεί, κάνοντας το γυναικείο σώμα να μοιάζει με «ζωντανό γλυπτό» μόδας.  Το μουσείο αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του πως « Το σύνολο του έργου του είναι μια δήλωση που υπερασπίζεται την υπεροχή της χειροτεχνίας. Συνδύασε παραδοσιακές τεχνικές και ταυτόχρονα αγκάλιασε την τεχνολογία κι όλα όσα μπορούσε να του προσφέρει για να δημιουργήσει ρούχα που δεν είχαν υπάρξει ποτέ πριν».

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν δεκάδες δείγματα της τέχνης του Azzedine Alaïa, αλλά και συνεργασίες του με αρχιτέκτονες και κορυφαίους βιομηχανικούς σχεδιαστές, από τα τελευταία 35 έτη της δημιουργικής του πορείας.

*Διαβάσαμε την είδηση στα www.cnn.gr & www.designmuseum.org