Είναι μια πρωτοβουλία τόσο εμπνευστική, που σχεδόν μάς παρακινεί να παρκάρουμε παράνομα για να «φάμε» κλήση: Στην αμερικανική πολιτεία της Ιντιάνα, στην πόλη Μάντσι, η τοπική Αστυνομία συνεργάστηκε με τη φιλοζωική οργάνωση Muncie Animal Care & Services ώστε τα έσοδα από τα πρόστιμα παράνομης στάθμευσης να διατεθούν σε καταφύγιο για αδέσποτες γάτες.

Το μέτρο εφαρμόστηκε προσωρινά το καλοκαίρι του 2019 με μεγάλη επιτυχία: οι αποθήκες του καταφυγίου γέμισαν αμέσως με όλα τα απαραίτητα -όπως τροφή, άμμο αλλά και κρεβατάκια- για τα λιγότερο προνομιούχα τετράποδα, που αναζητούν ένα σταθερό σπίτι.

Πώς προέκυψε όμως αυτή η ιδέα; Μέχρι πρόσφατα, το καταφύγιο ξεχείλιζε από γάτες κάθε ηλικίας – στα μέσα Ιουλίου του 2019, είχε βρεθεί να φιλοξενεί πάνω από 350 ζώα. Οι άνθρωποι του τοπικού αστυνομικού τμήματος, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που περνούσαν οι άνθρωποι που το «έτρεχαν», δήλωσαν διατεθειμένοι να βοηθήσουν και το απέδειξαν έμπρακτα. Αφενός σε όσους πολίτες έκοβαν κλήση για παράνομο παρκάρισμα άρχισαν να δίνουν την επιλογή είτε να καταβάλουν τα χρήματα στην αστυνομία είτε να τα δωρίσουν στο καταφύγιο. Αφετέρου κάποιοι αξιωματούχοι της αστυνομίας έγιναν για λίγο πρεσβευτές της φιλοζωίας, παρακινώντας τον κόσμο, μέσα από αναρτήσεις στα social media, να υιοθετήσουν ένα γατάκι.

«Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες για την υποστήριξη που λαμβάνουμε από την κοινότητα, και αυτή είναι μια υπέροχη ευκαιρία να βοηθήσετε το καταφύγιο της περιοχής σας» έγραψε η φιλοζωική οργάνωση στο Facebook. «Ευχαριστούμε την Αστυνομία του Μάντσι που έκανε πράξη την ιδέα!». Ας ελπίσουμε αυτή η κίνηση να εμπνεύσει και άλλες, παρόμοιες πρωτοβουλίες, στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.

*Διαβάσαμε την είδηση στο womantoc.gr