Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Το ξινισμένο γάλα γίνεται βάση για την παραγωγή οικολογικών νημάτων. Η ιδέα έρχεται από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από την Qmilk.

Η ιδρύτρια της εταιρίας Anke Domaske, προσπαθούσε να βρει υποαλλεργικά νήματα για τον πατέρα της που έπασχε από καρκίνο. Αφού είδε ένα βίντεο στο YouTube σχετικό με την παραγωγή νημάτων από γάλα, διαπίστωσε ότι η παλιά διαδικασία εμπεριείχε πολλά χημικά ενώ εκείνη αναζητούσε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση, που θα μπορούσαν να παραχθούν ίνες τόσο αθώες ώστε να τις καταναλώσεις.

Η Anke κατάφερε να βρει αυτή τη διαδικασία κι από τότε ξεκίνησε να παράγει 100% βιολογικά νήματα από γάλα αγελάδος.

Φυσικά το γάλα που χρησιμοποιείται δεν είναι πλέον κατάλληλο για βρώση, γεγονός που προσδίδει στην όλη διαδικασία τον ανακυκλώσιμο χαρακτήρα της. Το ληγμένο γάλα δεν σπαταλάται αλλά επιστρέφει σ’ εμάς με διαφορετική μορφή.

Τα παραγόμενα νήματα έχουν την υφή του μεταξιού κι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.

Μια ακόμα πρωτοπορία της εταιρίας είναι η παραγωγή 100% φυσικού πλαστικού που μπορεί να βιοδιασπαστεί μέσα σε λίγους μήνες.

Το πανεπιστήμιο του Βερολίνου σύμφωνα με μελέτη ανακοίνωσε πως οι Γερμανοί απορρίπτουν περίπου 2 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κάθε χρόνο. Αν το μέλλον για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι να τα μετατρέπουμε σε κάτι χρήσιμο, τότε η Qmilk υπηρετεί επάξια αυτό το σκοπό.    

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.theguardian.com