Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Το Λος Άντζελες αποκτά διαφορετικούς σε χρώμα δρόμους για ένα πιο δροσερό καλοκαίρι, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή η οποία έχει ανεβάσει αισθητά πλέον τη θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη.

Το ειδικό γκρι στεγανωτικό υλικό «GuardTop LLC» με το οποίο καλύπτονται οι δρόμοι στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια, εμποδίζει την άσφαλτο να συγκρατεί τη θερμότητα, αντανακλώντας τη, ώστε να δημιουργεί ένα δροσερότερο μικροκλίμα στις αστικές γειτονιές.

Το πρωτοποριακό έργο «cool pavement» (δροσερό οδόστρωμα) αρχικά εφαρμόστηκε δοκιμαστικά στο πάρκο Canoga πριν από ένα χρόνο κι ύστερα από την επιτυχία που είχε στις δοκιμές ανθεκτικότητας και πρόσφυσης με υγρή επιφάνεια (π.χ. σε περιπτώσεις βροχόπτωσης), το μείγμα έδειξε ότι μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία του δρόμου έως και 23 βαθμούς Κελσίου.

Καταπολεμώντας την «αστική θερμική νησίδα» δηλαδή το φαινόμενο που παρουσιάζεται όταν οι επιφάνειες μιας πόλης απορροφούν θερμότητα αυξάνοντας τη θερμοκρασία περισσότερο σε σχέση με τις περιοχές της υπαίθρου, θα μειώθεί και η χρήση των κλιματιστικών. Αυτό θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους, συμβάλλοντας θετικά στην καθημερινότητά τους.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαφορά θερμοκρασίας» δήλωσε ο Bob Blumenfield, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και συμπλήρωσε αστειευόμενος «Το μόνο μειονέκτημα είναι πως δε θα μπορούμε πλέον να τηγανίσουμε αυγά πάνω στους δρόμους!».