Γράφει η Νίκη Κλεισούρα

Drones, DNA, neon lights, δορυφόροι, ηλεκτρονικά συστήματα, συνδεσιμότητα και φουτουρισμός. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συναντά κανείς στη νεοαφιχθείσα έκθεση του βρετανικού μουσείο V&A, που για πρώτη φορά επέλεξε να φιλοξενήσει ένα μεγαλόπνοο project αφιερωμένο στο μέλλον!

Η έκθεση The Future Starts Here αποτελεί ταυτόχρονα και την πρώτη παραγωγή της V&A Contemporary Architecture, Design and Digital team (ομάδα Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Design και Ψηφιακών Μέσων).

Μάλιστα, στο πλαίσιό της, παρουσιάζονται περισσότερα από 100 σύγχρονα εκθέματα, υπό την καθοδήγηση των επιμελητών Rory Hyde και Mariana Pestana, τα οποία αποτυπώνουν την εικόνα που προβλέπεται να έχει το μέλλον μας!

Από τις «έξυπνες» συσκευές στους δορυφόρους, την τεχνητή νοημοσύνη στην κουλτούρα του internet, η The Future Starts Here exhibition συνδέει περισσότερα από 100 αντικείμενα ως μέρη ενός συνολικού τοπίου, γεμάτου διαφορετικές πιθανότητες, όπως αυτές αναμένεται να εξελιχθούν στο άμεσο μέλλον.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να αλληλεπιδράσουν με τα εκθέματα που χωρίζονται σε τέσσερις ζώνες, καθεμία εκ των οποίων είναι αφιερωμένη σε μία διαφορετική θεματική: ο εαυτός, η κοινωνία, ο πλανήτης και… η ζωή μετά.

Ο σχεδιασμός των τεσσάρων ζωνών αφέθηκε στα χέρια του Ισπανού αρχιτέκτονα Andrés Jaque και του project του, Office for Political Innovation, ο οποίος χρησιμοποίησε μια πολύχρωμη και «διαλογική» προσέγγιση στην εικονοποίηση του κάθε θέματος, δίνοντας στην έκθεση μια ξεχωριστή αισθητική με έντονη «προσωπικότητα».

Οι περισσότεροι χώροι έχουν σχεδιαστεί, χρησιμοποιώντας ως πηγή έμπνευσης τα χρώματα του ουράνιου τόξου, με έντονους φωτισμούς, που δίνουν την αίσθηση μιας σύγχρονης μακέτας, με τη ζώνη του «εαυτού» να θυμίζει κατοικία κι εκείνη της «κοινωνίας» να μοιάζει περισσότερο με δημόσια πλατεία.

Μια σειρά από έξι ερωτήματα καθοδηγούν τους επισκέπτες σ’ ένα «ταξίδι» γνώσης και κρίσης, καθώς περιφέρονται στους τέσσερις τομείς, ανάμεσά τους τα «Τι μας κάνει ανθρώπους;», «Ποιος θέλει να ζήσει για πάντα;», «Λειτουργεί ακόμα η δημοκρατία;» και «Είναι ο Edward Snowden ήρωας ή προδότης;» έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία της έκθεσης.

Η έκθεση The Future Starts Here εγκαινιάστηκε στις 12 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tlife.gr