Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Το ποσοστό αποπειρών αυτοκτονίας στη Σουηδία τα τελευταία 10 χρόνια είναι αποθαρρυντικά. 15.000 απόπειρες και 1.554 θάνατοι μόνο για το 2016. Αυτό χτύπησε συναγερμό στις υπηρεσίες φροντίδας της Στοκχόλμης κι έβγαλαν στο δρόμο το πρώτο ασθενοφόρο PAM. Είναι το ασθενοφόρο που οι Σουηδοί καλούν σε περίπτωση προβλημάτων ψυχικής διαταραχής και γενικότερα για την αντιμετώπιση κρίσεων ψυχικής υγείας.

Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας, οι αυτοκτονίες μειώθηκαν κατά πολύ, ενώ πολλά ψυχολογικά προβλήματα επιλύθηκαν εγκαίρως και με το σωστό τρόπο. Το εξωτερικό του συγκεκριμένου οχήματος μπορεί να φέρει χρώματα που θυμίζουν ασθενοφόρο, όμως το εσωτερικό του είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε ο ασθενής μπαίνοντας μέσα να χαλαρώνει και να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον. Ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγοι και ψυχίατροι είναι στην υπηρεσία των πολιτών κι έχουν ευαισθητοποιηθεί, για να μπορέσουν να σώσουν όσες περισσότερες ανθρώπινες ψυχές μπορούν.

Ενώ μέχρι πρότινος στις συγκεκριμένες κλήσεις απαντούσε η αστυνομία, η οποία δεν ήταν σε θέση ν’ αντιμετωπίσει με το σωστό τρόπο όλες τις περιπτώσεις, πλέον οι άνθρωποι απευθύνονται στη συγκεκριμένη υπηρεσία όπου τους δίνονται οι σωστές συμβουλές ή/και η σωστή περίθαλψη.

Σύμφωνα με όσα λέει η Anki Bjornsdotter μέλος της PAM, μετά από κάθε κλήση αξιολογούμε την κατάσταση κι αναλόγως πράττουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο άνθρωπος που μας καλεί χρειάζεται απλώς μια καθησυχαστική συζήτηση και μια συμπαράσταση κι άλλες που πρέπει να νοσηλευτεί. Το σίγουρο είναι πλέον ότι δεν αισθάνονται πως έχουν κάνει κάποια λάθος πράξη παίρνοντας τηλέφωνο στην PAM, κάτι που ένιωθαν με την παρουσία της αστυνομίας κατόπιν κλήσης τους.

«Η κρίση πανικού, η τάση αυτοκτονίας και γενικότερα η όποια ψυχική διαταραχή δεν αποτελεί έγκλημα, άρα οφείλουμε να τη διαχωρίσουμε από τις αρμοδιότητες της αστυνομίας» σύμφωνα με την Bjornsdotter.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά στην λειτουργίας της ομάδος PAM, έγιναν αφορμή για να επεκταθεί η λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Σουηδίας.

Ελπίζουμε ν’ αποτελέσει η Σουηδία, παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον κόσμο και για την Ελλάδα επίσης.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.dinfo.gr