Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάθλιψη και το άγχος χτυπάνε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους και κυρίως γυναίκες ηλικιών από 14 έως 25. Μάλιστα το ποσοστό των γυναικών είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των αντρών. Αρχίζει κι εξισορροπείται η διαφορά μετά την ηλικία των 50 καταλήγοντας στην ηλικία των 65, όπου τα συμπτώματα εμφανίζονται με τον ίδιο ρυθμό και στα δύο φύλα.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή και προτείνουν να βρουν οι άνθρωποι χόμπι κι ενασχολήσεις που θα τους προσφέρουν ευχαρίστηση και θα τους βοηθούν να ξεπερνούν τις ψυχολογικές τους διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη υπό την υποστήριξη του οργανισμού Knit for Peace, το πλέξιμο είναι το χόμπι που συμβάλλει στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Ο Οργανισμός Knit for Peace, έχει ένα δίκτυο που αποτελείται από 15.000 πλεκτοβιομηχανίες στο Ηνωμένο Βασίλειο που «πλέκουν για όσους έχουν ανάγκη». Αποφάσισε να διεξάγει μια έρευνα σε 1000 από τα μέλη της, με τη βοήθεια ειδικών κι επιστημόνων, οι οποίοι ταυτόχρονα έκαναν και μια ανασκόπηση σε παλαιότερες έρευνες που αφορούν στο συγκεκριμένο χόμπι.

Έλαβαν υπόψη σχετική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ του 2007, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλέξιμο χαλαρώνει τον καρδιακό παλμό κατά μέσο όρο 11 χτύπους ανά λεπτό, μ’ αποτέλεσμα να πέφτει η αρτηριακή πίεση.

Καθώς κι έρευνα της κλινικής Mayo του 2012, που διεξήγαγε έρευνα σε 1321 ηλικιωμένους, 200 από τους οποίους είχαν μια σχετική γνωστική δυσλειτουργία κι ήταν μεταξύ κανονικής γήρανσης κι άνοιας. Όσοι εκ των ηλικιωμένων ασχολούνταν με κάποιο είδος χειροτεχνίας, με το πλέξιμο, με ανάγνωση βιβλίων ή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές παρουσίαζαν 30-50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης γνωστικής δυσλειτουργίας.

Τ’ αποτελέσματα της έρευνας για λογαριασμό της Knit for Peace, της οποίας το 70% των μελών είναι άνω των 60, έδειξαν ότι 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το πλέξιμο βελτιώνει πολύ την υγεία τους και κυρίως τους χαλαρώνει.

Κατέγραψαν λοιπόν, τα εξής συμπεράσματα, όσον αφορά στο πλέξιμο:

-Μείωση κατάθλιψης κι άγχους

-Απόσπαση από τον χρόνιο πόνο

-Αύξηση της αίσθησης ευημερίας

-Μείωση της μοναξιάς και της απομόνωσης

-Αύξηση της αίσθησης χρησιμότητας και της κοινωνικής ένταξης

Ανάμεσα στους ερωτηθέντες υπήρχε και μια γυναίκα που παρουσιάζεται ως Sarah R, η οποία όπως δήλωσε το πλέξιμο τη βοήθησε να κόψει το κάπνισμα και ταυτόχρονα να χάσει κιλά. Τα χέρια της ήταν συνεχώς απασχολημένα το βράδυ που συνήθως κατέφευγε σε τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών κιλών και να πέσει δύο μεγέθη κάτω στα ρούχα της.

Επίσης έχουν δημιουργηθεί αρκετές ομάδες πλεξίματος που βοήθησε αρκετούς ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να μην αισθάνονται αποκομμένοι.

Πριν λοιπόν καταφύγουμε σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία για την καταπολέμηση του άγχους, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε ως διέξοδο κάποια χόμπι που θα μας βοηθούσαν να μειώσουμε τα καταστροφικά συμπτώματα του στρες. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα το πλέξιμο είναι ένα από αυτά.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.bovary.gr