Ο Υπουργός Ενέργειας της βελγικής περιφέρειας της Φλάνδρας, Μπαρτ Τόμελαϊν, ανακοίνωσε ότι η φλαμανδική κυβέρνηση θα υποστηρίξει τα φωτοβολταϊκά έργα που αναπτύσσονται από την τοπική εταιρεία Floating PV NVμε δύο εκατομμύρια ευρώ.

«Ως κυβέρνηση υποστηρίζουμε τις νέες τεχνολογίες μέχρι να είναι έτοιμες για την αγορά. Αναμένουμε υψηλότερη απόδοση από τους πλωτούς ηλιακούς συλλέκτες, καθώς αυτοί μπορούν να περιστρέφονται ακολουθώντας τον ήλιο και επειδή μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνολογία διπλού ηλιακού πλαισίου», ανέφερε ο υπουργός.

Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια ηλιακή συστοιχία σε μία έκταση 12,5 στρεμμάτων πάνω σε μία λίμνη που δημιουργήθηκε από την εξόρυξη άμμου και ανήκει στον βελγικό προμηθευτή πρώτων υλών Sibelco της επαρχίας της Αμβέρσας. Το σύστημα θα βασίζεται σε διμερείς μονάδες και ενεργό σύστημα ψύξης. Η επένδυση της φλαμανδικής κυβέρνησης θα καλύψει περίπου το 25% του συνόλου που απαιτείται.

«Αυτό το έργο για πλωτά ηλιακά πάνελ συνδυάζει μια σειρά καινοτομιών που θα θέλαμε να δούμε δοκιμασμένα», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη πιλοτικών έργων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων τον Απρίλιο.

Τα πρώτα έργα θα αναπτυχθούν σε λίμνες που δεν χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως οι τεχνητές λίμνες που δημιουργούνται από την εξόρυξη άμμου. «Θα τοποθετήσουμε ηλιακές μονάδες όπου υπάρχει μόνο νερό, όχι σε φυσικά καταφύγια ή σε υδάτινες επιφάνειες που προσφέρουν ευκαιρίες αναψυχής», είχε δηλώσει ο Τόμελαϊν.

Η Φλάνδρα διαθέτει το 73% της εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος του Βελγίου, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας αποτελείται από οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ισχύος μέχρι δέκα κιλοβάτ. Το υπουργείο επιδιώκει να ανοίξει την αγορά σε μεγαλύτερα έργα και να φέρει την συνολική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ικανότητα της περιοχής στα 6,7 γιγαβάτ μέχρι το 2030, προσθέτοντας τουλάχιστον άλλα 4,2 γιγαβάτ ως τότε.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.greenagenda.gr