Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Λένε πως τα ζώα κι ειδικότερα οι σκύλοι, είναι οι καλύτεροι σύντροφοι του ανθρώπου. Αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες του, τον τρόπο σκέψης του και φυσικά τη χαρά του. Τρεις σκύλοι, λοιπόν, στη Χιλή κατάφεραν να γεμίσουν με χαρά χιλιάδες ανθρώπους της περιοχής, οι οποίοι είδαν ένα εκατομμύριο εκτάσεις γης που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιές, ν’ αναπλάθονται.

Οι εκτάσεις που άλλοτε ήταν πλούσιες σε βλάστηση, τώρα είχαν αλλάξει εντελώς εικόνα. Ενώ η αποκατάσταση αυτών των περιοχών ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, η ιδρύτρια της κοινότητας «Pewos» που επικεντρώνεται στα ζώα, η κ. Francisca Torres, αποφάσισε να προσλάβει τους πιο σκληρούς της «εργαζομένους» που δεν είναι άλλοι από τους τρεις σκύλους  «Border Collies»  για να φέρουν την εν λόγω αποστολή εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.

Η ομάδα αυτή των σκύλων αποτελείται από την Das που είναι 6 ετών και τις κόρες της, την Olivia και τη Summer. Τα αξιαγάπητα τετράποδα έχουν εκπαιδευτεί στο να φυτεύουν τη χλωρίδα σε όλες τις άγονες δασικές εκτάσεις. Εξοπλισμένα με ειδικά σακίδια πλάτης που φέρουν σπόρους, τα τρία αυτά σκυλιά που λατρεύουν το παιχνίδι, τους σπέρνουν κατά λάθος καθώς «παλεύουν» μέσα στο δάσος.

Κάθε φορά που αφήνονται ελεύθερα στις δασικές εκτάσεις, φυτεύουν περίπου 20 κιλά σπόρους ανά 15 μίλια, αναπληρώνοντας τις πληγείσες περιοχές με μία πιο παιχνιδιάρικη διάθεση.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες των «έξυπνων σκύλων» έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην επιστροφή της χλωρίδας και της πανίδας. Με την Constanza και την Torres, τις αδερφές που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των ζώων και τα έξοδα για την αγορά των σπόρων ή των εξοπλισμών, να δηλώνουν ιδιαίτερα περήφανες για τον ευχάριστο τρόπο που γίνεται η ανάπλαση της περιοχής τους.

Παράδειγμα προς μίμηση αυτή η μέθοδος, που θα μπορούσε να βρει και στη χώρα μας εφαρμογή, στα δάση που καίγονται κατά καιρούς.

Full of seeds to plant in the burned forest!! Lets go for more!! ?????

A post shared by Summer The Border Collie (@summerbordercollie) on

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.mymodernmet.com