Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να φέρνει μαζί της μεταβολές στην υπάρχουσα περιβαλλοντική κατάσταση αλλά ανοίγει και νέους δρόμους ερευνών κι ανακαλύψεων.

Πριν λίγο καιρό στην περιοχή Larsen C της Ανταρκτικής, αποκολλήθηκε ένα παγόβουνο στο μέγεθος της Κύπρου. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων να ξεκινήσουν έρευνες στην υποθαλάσσια περιοχή που καλυπτόταν από στρώμα πάγου για 120.000 χρόνια.

«Η αποκόλληση του παγόβουνου A-68 μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε τη θαλάσσια ζωή καθώς ανταποκρίνεται σε μια δραματική αλλαγή του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να φτάσουμε γρήγορα εκεί προτού αλλάξει το υποθαλάσσιο περιβάλλον, καθώς το φως του ήλιου εισέρχεται στο νερό κι αρχίζουν να καταφθάνουν νέα είδη» αναφέρει η Κάτριν Λίνζε της Βρετανικής Έρευνας Ανταρκτικής.

Η έκταση που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες είναι περίπου 5.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων κι αποτελεί πλούσια πηγή μελετών ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το υδάτινο οικοσύστημα των πόλων.

Η ομάδα πρόκειται ν’ αναχωρήσει με το ερευνητικο σκάφος στις 21 Φεβρουαρίου από τα νησιά Φώκλαντ κι οι έρευνες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες, συγκεντρώνοντας βιολογικά δείγματα προς μελέτη από το υδάτινο περιβάλλον της περιοχής.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.naftemporiki.gr