Τον Μάιο του 2021 το ιστορικό βιβλιοπωλείο του Σαμίρ Μανσούρ στη Λωρίδα της Γάζας, που μετρούσε 21 χρόνια ζωής και αποτελούσε πολιτιστικό σημείο αναφοράς για τους Παλαιστίνιους, καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 90.000 βιβλία. Σε λίγες μέρες, στις 12 Φεβρουαρίου 2022, το βιβλιοπωλείο θα λειτουργήσει ξανά σε νέα τοποθεσία, λιγότερα από 100 μέτρα μακριά, χάρη σε μία εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνή εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων και βιβλίων, της οποίας ηγήθηκαν οι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mahvish Rukhsana και Clive Stafford Smith.

Στη διάρκεια της εκστρατείας συγκεντρώθηκαν 250.000 δολάρια και περίπου 150.000 βιβλία, εκ των οποίων τα 50.000 έχουν ήδη φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας και είναι έτοιμα να γεμίσουν τα ράφια του νέου «σπιτιού» τους.

«Χάρηκα πολύ όταν είδα ότι το πρώτο φορτίο έφτασε… Ένιωσα σαν αναγεννημένος φοίνικας», δήλωσε ο Μανσούρ σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, προσθέτοντας: «Δεν περίμενα τόση υποστήριξη. Ήταν κάτι πέρα από κάθε φαντασία και κάτι παραπάνω από θαυμάσιο».

Από την πλευρά της, η Mahvish Rukhsana δήλωσε περήφανη που χάρη και στις δικές της προσπάθειες οι άνθρωποι στη Γάζα, που τόσο έχουν ανάγκη τη διέξοδο που προσφέρει η λογοτεχνία, θα έχουν ξανά πρόσβαση σε βιβλία. «Όταν τα ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν αυτό το βιβλιοπωλείο, έκαναν μία ακόμα επίθεση στην πρόσβαση της κοινότητας στη γνώση. Αυτή η εκστρατεία ήταν μία κίνηση αλληλεγγύης, μία προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπρέπειας και του θεμελιώδους δικαιώματος της πρόσβασης σε βιβλία», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Η μεγάλης κλίμακας υποστήριξη ήταν απρόσμενη. Εξίσου απρόσμενη ήταν η έντονη επιθυμία που εκδήλωσαν τόσοι άνθρωποι να εμπλακούν ενεργά στην επανόρθωση αυτής της κατάστασης».

*Πηγή είδησης