Ένα μουσικό πρότζεκτ, με τίτλο Arachnesound, σε ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μια ακουστική συλλογή που δημιούργησε η πρωτοποριακή δημιουργός AGF, σε συνεργασία με Ελληνίδες sound artists, ερμηνεύτριες, ερευνήτριες και ποιήτριες, μια ταινία animation από τον Ανδρέα Καραουλάνη που συνοδεύει τη μουσική, ένας ύμνος στις Ελληνίδες ποιήτριες από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Ήχος και ενθύμηση στο Arachnesound από τις 17 Φεβρουαρίου. Πιαστείτε στον «ιστό» αυτού του μοναδικού πρότζεκτ που θα διατίθεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Arachnesound είναι μια φεμινιστική ηχητική τεχνολογία. Στηρίζει τις αρχές ενός μέλλοντος που υφαίνουν οι γυναίκες, την οικοδόμηση δικτύων, τις απόπειρες του ηχητικού κυβερνοφεμινισμού να επαναρθρώσει ιστορικές αφηγήσεις. Το Arachnesound είναι μια ακουστική συλλογή με 36 συνθέσεις γύρω από την ελληνική γλώσσα, τον ήχο και τους φεμινισμούς.

Επικεντρώνεται γύρω από γυναίκες συγγραφείς, ποιήτριες και μυθολογίες, για να ερμηνεύσει τις γυναικείες ζωές και πραγματικότητες με ριζοσπαστική μουσική σύνθεση. Ηχογραφήσεις πεδίου, ηλεκτροακουστικά, ηλεκτρονικά, ψηφιακή επεξεργασία και φωνές είναι τα συστατικά αυτών των κομματιών. O διεθνής καλλιτέχνης Ανδρέας Καραουλάνης δίνει πνοή στο σπουδαίο αυτό έργο, με μία σειρά animations ειδικά φτιαγμένα για κάθε μουσική σύνθεση.

Τα 36 μουσικά κομμάτια του Arachnesound

Τα μουσικά κομμάτια του πρότζεκτ μιλούν για διάσημες και αφανείς ηρωίδες: από την Αράχνη έως την Κασσάνδρα, από τη Σαπφώ έως την Κατερίνα Γώγου, από την πρώτη φεμινίστρια Ιππαρχία έως την Κασσιανή, από την Καλλιρρόη Παρρέν έως τη Ράικα, από τη Μαρία Πολυδούρη και τη Μέλπω Αξιώτη έως την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και την Λένα Πλάτωνος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η AGF: «Με εντυπωσιάζει το πώς οι άντρες κατάφεραν να ξεφορτωθούμε όλες τις γυναικείες θεότητες από το μυαλό μας. Είμαι άθεη, αλλά το βασικό μου ερώτημα είναι πώς τόσο πολλοί άνθρωποι υποτάσσονται σε πατριαρχικές, μονοθεϊστικού τύπου αντιλήψεις.»

01 Αράχνη / συμμετέχει η Ισμήνη Σαμανίδου

02 BLACKATHENA / συμμετέχει η Reine Linda Nyongo

03 Κασσάνδρα / συμμετέχει η Σαβίνα Γιαννάτου

04 Σαπφώ ≈ 600 π.Χ. / συμμετέχει η Μαρία Αράπογλου

05 Μύρτις ≈ 500 π.Χ.

06 Κόριννα ≈ 500 π.Χ.

07 Αρήτη≈ 500 π.Χ.

08 Πτολεμαΐς ≈ 330 π.Χ. / συμμετέχει η Άννα Στερεοπούλου

09 Ιππαρχία ≈ 400 π.Χ.

10 Νοσσίς ≈ 300 π.Χ.

11 Λεόντιον ≈ 300 π.Χ.

12 Ανύτη ≈ 300 π.Χ.

13 Υπατία ≈ 370-416 μ.Χ. / συμμετέχει η Νικολέτα Χατζοπούλου

14 Κασσιανή ≈ 800 μ.Χ.

15 Παμφίλη της Επιδαύρου ≈ 1ος αιώνας μ.Χ.

16 Άννα Κομνηνή 1083-1153

17 Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη 1838-1892

18 Καλλιρρόη Παρρέν 1861-1940

19 Ειρήνη Κουντούρη (Ράικα) 1901-1936

20 Μαρία Πολυδούρη 1902-1930 / συμμετέχει η Μαρία Παπαδομανωλάκη

21 Μέλπω Αξιώτη 1905-1973

22 Ρίτα Μπούμη-Παπά 1906-1984

23 Δόμνα Σαμίου 1928-2012

24 ανώνυμες Βλάχες

25 Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ 1939-2020

26 Κατερίνα Γώγου 1940-1993

27 Ελένη Βαρίκα 1949

28 Λένα Πλάτωνος 1951

29 Ιωάννα Ζερβού

30 Κατερίνα Ηλιοπούλου 1967

31 Δήμητρα Ιωάννου 1967

32 Ευτυχία Παναγιώτου 1980

33 Κωνσταντίνα Κορρυβάντη 1986

34 Μαριάννα Καρακουλάκη 1989

35 Ερμαφρόδιτος

36 Κυμοπόλεια

 

Λίγα λόγια για τους συνεργάτες του πρότζεκτ

Η έκδοση περιλαμβάνει ένα δοκίμιο της Άντζελας Δημητρακάκη, μετά από ανάθεση, στο οποίο αναφέρει: «Το Arachnesound είναι ένα δημιουργικό αντι-αρχείο αναστημένων ονομάτων, αλλά και έργων από σύγχρονες Ελληνίδες ποιήτριες ή από γυναίκες που ο λόγος τους ερμηνεύεται ποιητικά».

Η AGF συνεργάζεται με Ελληνίδες συνθέτριες, παραγωγούς και συγγραφείς, όπως τη Σαβίνα Γιαννάτου, την Άντζελα Δημητρακάκη, την Άννα Στερεοπούλου, τη δρα Μαρία Παπαδομανωλάκη, τη Μαρία Αράπογλου, τη Linda Reine Nyongo, τη Δήμητρα Ιωάννου, την Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, την Ισμήνη Σαμανίδου, τη Νικολέτα Χατζοπούλου, τη Μαριάννα Καρακουλάκη και τη Χριστίνα Πιτούλη, για τη δημιουργία της συλλογής. Πρόκειται για την 5η ακουστική συλλογή του είδους από την AGF, μετά τις αντίστοιχες γερμανική (2010), φινλανδική (2013), ιαπωνική (2015) και ρωσική (2019). Μνήμη και ήχος.

Ανακαλύψτε τη διαδικασία έρευνας και δημιουργίας του arachnesound, μέσα από ένα προσωπικό ημερολόγιο της καλλιτέχνιδας εδώ.

Λίγα λόγια για τη sound artist AGF

Η Antye Greie–Ripatti είναι ψηφιακή τραγουδοποιός, καλλιτέχνιδα ήχου, επιμελήτρια, συνθέτρια, ποιήτρια, φεμινίστρια, ακτιβίστρια. Είναι επίσης γνωστή με τα ονόματα AGF, Laub και poemproducer.

Γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ενώ από το 2008 ζει και εργάζεται στο Χαϊλουότο της Φινλανδίας. Εργάζεται με τη γλώσσα, τον ήχο, την ακρόαση, τη φωνή και την επικοινωνία, τα οποία εκφράζονται σε έργα μεικτών μέσων, ζωντανές οπτικοακουστικές περφόρμανς, ψηφιακή επικοινωνία, ηχητικές εγκαταστάσεις, αναθέσεις για ραδιόφωνο, ταινίες και θεατρικά έργα, εκθέσεις και εννοιολογικά έργα.

Έχει κυκλοφορήσει 30 άλμπουμ και έχει αναρίθμητες συνεργασίες, υπό τις ονομασίες AGF, AGF/Delay (με τον Vladislav Delay), Greie Gut Fraktion (με την Gudrun Gut) και The Lappetites (με τις Kaffe Matthews και Eliane Radigue), μεταξύ των οποίων και μια μακρόχρονη συνεργασία με τον βραβευμένο συνθέτη Craig Armstrong. Έχει δημιουργήσει τη δισκογραφική και εταιρεία παραγωγής AGF Producktion, ενώ έχει αναλάβει την παραγωγή για άλλους καλλιτέχνες, όπως για την Ellen Allien (Sool, 2009, BPitch). Το 2011, η Greie-Ripatti ίδρυσε τον καλλιτεχνικό οργανισμό Hai Art in Hailuoto, στον οποίο δραστηριοποιείται ως καλλιτεχνική διευθύντρια, εκτελεστική παραγωγός και επικεφαλής των εργαστηρίων.

Το Hai Art έχει διοργανώσει ένα συνέδριο για την εξ αποστάσεως τέχνη, περισσότερες από δέκα καλλιτεχνικές φιλοξενίες, εκτεταμένα ηχητικά προγράμματα με παιδιά στο Χαϊλουότο, την iPad Orchestra Hailuoto, το Organum, το Hailuoto (mini) MediaLAB, καθώς και πολλές μετακλήσεις καλλιτεχνών. Από το 2011 εργάζεται ως ανεξάρτητη επιμελήτρια ήχου.

 

Λίγα λόγια για τον animator Ανδρέας Καραουλάνης

Ο Ανδρέας Καραουλάνης σπούδασε πληροφορική και animation. Στην τρέχουσα δουλειά του ασχολείται µε τον σχεδιασμό διαδραστικών μέσων και την κινούμενη εικόνα, τόσο με ψηφιακές όσο και με αναλογικές προσεγγίσεις. Εργάζεται επίσης ως καθηγητής οπτικών εφέ και καλλιτεχνικού βίντεο περιεχομένου (animations, βίντεο κλιπ, trailers, παρουσιάσεις κ.λπ.). Έργα του έχουν εκτεθεί σε μουσεία στις ΗΠΑ, το Λονδίνο, τη Μόσχα, το Παρίσι, καθώς και σε πολλές γκαλερί σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης εκδηλώσεων και νέων μέσων για διάφορους οργανισμούς και εταιρείες στο Βερολίνο. Έχει εξειδίκευση στη δημιουργία animation και στην υλοποίηση καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων στο πεδίο της οπτικοακουστικής τεχνολογίας.

 

*Διαβάσαμε την είδηση στο monopoli.gr