Το πόσιμο νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, ένας φυσικός πόρος του περιβάλλοντος ο οποίος είναι αναγκαίος για την ανθρώπινη ζωή. Δυστυχώς όμως, ένα πολύ μεγάλος μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Τα στοιχεία που δίνει ο παγκόσμιος οργανισμός περιβάλλοντος είναι σοκαριστικά:

Συνολικά 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Αποτέλεσμα αυτού είναι όχι μόνο να κινδυνεύει η υγεία τους αλλά και η ίδια η ζωή τους. Μάλιστα την κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι μόνο το 3% του νερού στον πλανήτη είναι πόσιμο νερό.

Με αφορμή όλα αυτά δύο έφηβες αδερφές από το Τέξας, οι Ιζαμπέλ και Κάθριν Άνταμς, έχουν βάλει σκοπό να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού στον λεγόμενο αναπτυσσόμενο κόσμο.

13 και 15 ετών σήμερα, πριν από επτά χρόνια, μικρά κορίτσια ακόμα, όταν έμαθαν ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει κάπου στον πλανήτη επειδή δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Έτσι αποφάσισαν να επιστρατεύσουν το αγαπημένο τους χόμπι, την κατασκευή οριγκάμι, για να αλλάξουν τα πράγματα.

Μόλις το 2013, ίδρυσαν τη ΜΚΟ Paper for Water. Κι όμως μέχρι σήμερα, με τις πωλήσεις των οριγκάμι που φτιάχνουν με τη βοήθεια και άλλων εθελοντών, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν πάνω από 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτήσουν περισσότερα από 170 πρότζεκτ που εξασφαλίζουν πόσιμο νερό σε λιγότερο προνομιούχους πληθυσμούς ανά τον πλανήτη.

Μάλιστα το παρακάτω βίντεο όπου τα κορίτσια αφηγούνται την ιστορία τους έχει προβληθεί σε χιλιάδες σχολεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Paper for Water, κινητοποίησε ήδη «6 με 9 εκατομμύρια παιδιά να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να αλλάξουν τον κόσμο».

Μια πραγματικά πολύ αξιέπαινη προσπάθεια από 2 μικρά κορίτσια που τελικά αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.enimerotiko.gr