Γράφει η Δήμητρα Γιαννάκη

Μια εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική γραμμή στην Taichung της Τaiwan, μετατρέπεται σε ένα ζωηρό γραμμικό πάρκο πρασίνου κι άθλησης, μήκους ενός μιλίου, αναζωογονώντας την αστική περιοχή και βελτιώνοντας την βιοποικιλότητά της.

Αυτό το μεγαλεπήβολο και ελπιδοφόρο project της αρχιτεκτονικής εταιρείας Mecanoo που βρίσκεται στην πόλη Delft της Ολλανδίας, είναι προγραμματισμένο ν’ αρχίσει αργότερα μέσα σε αυτό το χρόνο και θα προσφέρει μεγάλες εκτάσεις πρασίνου, όπου θα ενσωματώνονται κήποι, χώροι άσκησης, παιδικές χαρές, πάρκο γλυπτικής, πλατείες και πολλά άλλα.

Εμπνεόμενες από τις υποδομές της σιδηροδρομικής γραμμής, τμήματα του πάρκου θα διακλαδώνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο «πράσινος δρόμος» θα παρέχει επίσης μια λωρίδα για ποδηλάτες ενώ ένας ποταμός περιστοιχισμένος από δέντρα που θα περνάει κατά μήκος και μέσα στο πάρκο, αναμένεται να ενσωματωθεί στο σχέδιο και να δώσει άλλη πνοή.

«Ο πράσινος διάδρομος, θα γίνει προορισμός και θα καλεί τους χρήστες να εξερευνήσουν τις πράσινες αξίες του πάρκου,» εξήγησε η Mecanoo.

«Για να διατηρήσουμε τον δυνατό ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής και να θέσουμε ένα συναφή, αναγνωρίσιμο θέμα για το project η διάταξη του νέου συστήματος κυκλοφορίας βασίζεται στο σχέδιο της σιδηροδρομικής γραμμής. Βασισμένο σε διαφορετικές ιδιότητες του αναχώματος, προγράμματα όπως ο βοτανικός κήπος, street fitness, πεζοπορία, παιδικές χαρές, σημεία από όπου οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν τη θέα και θαλάσσια πάρκα δημιουργούν ένα ιδανικό πόλο έλξης για ξεκούραση και δημιουργικές ασχολίες. Όλα τα προτεινόμενα προγράμματα είναι σχεδιασμένα να εντείνουν τη χρήση της περιοχής για την τοπική κι ευρύτερη κοινότητα της Taichung ενώ προωθούν μια πιο συνεκτική δομή της πόλης».

Το συγκεκριμένο project στοχεύει επίσης στην προστασία και την ανάπτυξη της φυσικής χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία τόσο με την τοπική αρχιτεκτονική εταιρεία S.D. Atelier όσο και με τους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές της εταιρείας ARIA.

Και μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου όμως είμαστε σίγουροι πως τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο που ανυπομονούν να το επισκεφθούν, θα το λατρέψουν όσο κι εμείς.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.inhabitat.com