Γράφει η Αθανασία Βιδάλη

Για τους περισσότερους από εμάς, η απόφαση να ξεκινήσουμε γυμναστήριο φαντάζει αρκετά δύσκολη. Αν μαθαίναμε, όμως, πως με το να πάμε στο γυμναστήριο, προστατεύουμε παράλληλα και το περιβάλλον, θεωρώ πως όλοι θ’ αποκτούσαμε ένα σημαντικό κίνητρο για να το κάνουμε.

Οι πελάτες του Terra Hale στο Φούλαμ του Λονδίνου, απέκτησαν ένα ισχυρό κίνητρο για να ξεκινήσουν την άσκηση αφού το εν λόγω γυμναστήριο τροφοδοτείται από ενέργεια που παράγουν με την κίνησή τους οι ίδιοι, χρησιμοποιώντας τα ειδικά σχεδιασμένα, οικολογικά ποδήλατα. Η ενέργεια που παράγεται, αποθηκεύεται από τους υπεύθυνους του γυμναστηρίου και χρησιμοποιείται τις ώρες όπου δεν υπάρχουν πολλοί πελάτες.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που μέρος της συγκεκριμένης ενέργειας μείνει ανεκμετάλλευτο από τις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου, επιστρέφει στο κεντρικό δίκτυο και τροφοδοτεί άλλες τοπικές επιχειρήσεις.

Το Terra Hale είναι το πρώτο γυμναστήριο που στηρίζεται στην «ανθρώπινη» ενέργεια ενώ η φιλοσοφία του έχει γίνει τόσο γνωστή που η εταιρεία άνοιξε πρόσφατα κι ένα δεύτερο οικολογικό γυμναστήριο στο Shepherd’s Bush. Πρόκειται, δε, να εγκαινιάσει κι έναν τρίτο αντίστοιχο χώρο μέχρι τέλος του έτους στην περιοχή του Notting Hill.  

Εκτός από το γεγονός ότι το γυμναστήριο τροφοδοτείται από βιώσιμη ενέργεια, είναι διακοσμημένο και με ανακυκλώσιμα αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Μπορεί κανείς να βρει εκεί, επισκευασμένα έπιπλα ενώ το δάπεδο έχει καλυφθεί από ανακυκλώσιμο καουτσούκ. Στους τοίχους, δε, υπάρχουν δεκάδες φυτά για να παρέχουν καθαρό αέρα κι οξυγόνο.  

Ανεξαρτήτως από την οικολογική διάσταση του γυμναστηρίου, οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν όλα όσα αναζητά κάποιος πελάτης καθώς υπάρχουν όλα τα απαραίτητα όργανα ενώ διενεργούνται και προγράμματα γιόγκα, πυγμαχίας και χορού.  

Εμείς, πάντως, αν συναντήσουμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, θα το επισκεφτούμε σίγουρα!

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.huffingtonpost.co.uk