Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Ένα ειδικό πρόγραμμα εφαρμόζεται στο δικαστικό σώμα της Φλόριντα, προκειμένου να βοηθηθούν παιδιά που έχουν υποστεί ψυχολογικό τραύμα και καλούνται να καταθέσουν σε δικαστήριο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σκυλιά που έχουν συμπεριφορά και παρουσία κατάλληλη για να ηρεμούν τα παιδιά και τους ενήλικες αν χρειαστεί, ώστε να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν τη διαδικασία της κατάθεσης σε μια αίθουσα δικαστηρίου.

Ξεκίνησε το 2014 κι η ομάδα που ονομάζεται «Σύντροφοι για κουράγιο» κι αποτελείται από 6 σκυλιά, έχει συμμετάσχει σε 23 περιπτώσεις. Το πρόγραμμα K9th Circuit, αποδεικνύει περίτρανα πως τα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να ηρεμούν τους ανθρώπους και ν’ απομακρύνουν τη σκέψη από στρεσσογόνες καταστάσεις.

Ένα από τα σκυλιά ονομάζεται Καρλ, γεννήθηκε κωφό και γνωρίζει τη νοηματική. Ο Καρλ προσφέρει τις υπηρεσίες του σε παιδιά που πρέπει να καταθέσουν και με τη βοήθεια του ανθρώπου που τον «χειρίζεται» έχει την ικανότητα να τους μεταδίδει δύναμη κι αυτοπεποίθηση.

Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να βρεθεί στο δικαστήριο και μάλιστα να έρθει αντιμέτωπο με ανθρώπους που του είναι εντελώς άγνωστοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, τα παιδιά δεν έχουν καν την οικογένειά τους κοντά τους. Χρειάζονται στήριξη και να αισθανθούν ασφάλεια κι οικειότητα, ώστε να ηρεμήσουν.

Άλλωστε οι έρευνες δείχνουν πως όταν κάποιος ηρεμεί και νιώθει ασφαλής μπορεί να θυμηθεί καλύτερα και πιο λεπτομερώς πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις και να δώσει πολύτιμες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες.  Όταν ένας άνθρωπος είναι ψυχολογικά «κλειδωμένος» κι ειδικότερα ένα παιδί, δεν είναι εύκολο να ξεπεράσει φοβίες κι ανασφάλειες. Αυτό το πολύτιμο έργο έχουν αναλάβει οι «Σύντροφοι για κουράγιο», οι τετράποδοι «ψυχοθεραπευτές» που εμπνέουν εμπιστοσύνη στα μικρά παιδιά.

Ας ελπίσουμε ανάλογα προγράμματα να εφαρμοστούν και σε άλλα μέρη του κόσμου, ώστε να ξεπεραστούν αρκετά προβλήματα ως προς την κατάθεση παιδιών-μαρτύρων.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.hooplaha.com