Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Ο Ογούρα Κουάντουο κατάγεται από την πόλη Κουμάσι της Γκάνας, είναι δάσκαλος πληροφορικής κι έχει σπουδάσει κι εικαστικές τέχνες. Ο Κουάντουο διδάσκει πληροφορική σε μια αγροτική κοινότητα της Γκάνας και πρόσφατα δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφίες του κατά την ώρα του μαθήματος.

Αυτό που άφησε έκπληκτο όποιον είδε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι ο τρόπος στον οποίο κατέφυγε ο συγκεκριμένος δάσκαλος για να παραδώσει το μάθημά του και να γνωρίσει στους μαθητές του τον κόσμο των υπολογιστών.

Εκμεταλλευόμενος το ταλέντο του στο σχεδιασμό-ζωγραφική, έφτιαξε στον πίνακα μια απεικόνιση ενός εγγράφου Word, ώστε να δώσει στα παιδιά μια ιδέα του τι κρύβεται πίσω από μια οθόνη υπολογιστή.

Δυστυχώς τα σχολεία σ’ αρκετές περιοχές της Γκάνας, έχουν βασικές ελλείψεις, όχι μόνο για το μάθημα της πληροφορικής αλλά και για πολλά ακόμη. Γίνονται προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση αλλά δεν μπορούν ν’ αλλάξουν πολλά από τη μια στιγμή στην άλλη.

Όταν ρωτήθηκε ο Κουάντουο για τη μέθοδο που επέλεξε είπε πως όπως ο κάθε εκπαιδευτικός έχει τον τρόπο του να διδάσκει το μάθημά κι αυτός επέλεξε τον συγκεκριμένο.

Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα μέσα από την ανάρτηση του δασκάλου, είχε ως αποτέλεσμα να ευαισθητοποιηθούν ιδιοκτήτες εταιρειών ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά κι απλός κόσμος και να στείλουν στο σχολείο ό,τι ήταν απαραίτητο για να γίνει το μάθημα της πληροφορικής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήταν δε τόσες πολλές οι προσφορές κι οι δωρεές, ώστε ο δάσκαλος ήρθε σε συνεννόηση και μ’ άλλα σχολεία για να στείλει το υλικό που χρειάζονται.

Υπήρχαν βέβαια κι οι αρνητικές αντιδράσεις ως προς το κίνητρο που μπορεί να είχε ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, αλλά μπροστά στο αποτέλεσμα που πέτυχε, δεν είναι άξιες λόγου.

Με την πράξη του κατάφερε να δώσει μια επιπλέον ώθηση στην επίλυση των προβλημάτων της παιδείας, μιλώντας μέσα από εικόνες. Καμιά φορά όσα και να ειπωθούν δεν είναι σε θέση να περιγράψουν την πραγματικότητα. Ίσως τελικά ο τρόπος αφύπνισης που επέλεξε ο Ογούρα Κουάντουο να ήταν ο συντομότερος για ν’ αποκτήσουν οι μαθητές του μια αξιοπρεπή εκπαίδευση κι ελπίζουμε ν’ ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά του.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tilestwra.com