Ένας εγκαταλελειμμένος τερματικός σταθμός αεροδρομίου στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης ανακαινίστηκε και μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο με αισθητική ρετρό (Mid-Century Modern) από την εποχή των τζετ.

Όταν σκεφτόμαστε κάτι «ρετρό», έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα της μόδας του ’50. Ο όρος ‘Mid-Century Modern’ χρησιμοποιείται από τους ιστοριογράφους του ντιζάιν για να περιγράψει αυτό ακριβώς το στυλ, που ήταν δημοφιλές το ’50 και το ’60 σε σχέδιο κι αρχιτεκτονική.

Ο τερματικός σταθμός έκλεισε τον Οκτώβριο του 2001, την ίδια περίοδο που η Trans-World Airlines σταμάτησε την λειτουργία της.

Tο πολυτελές ξενοδοχείο TWA αποτίει πλέον φόρο τιμής στην αυθεντική αρχιτεκτονική του κτιρίου που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962 κι είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Ερό Σάρινεν. Το ονειρικό ξενοδοχείο, το οποίο ξεκίνησε να δέχεται κρατήσεις στις 14 Φεβρουαρίου, επανασχεδιάστηκε από τις εταιρείες Lubrano Ciavarra, INC., Beyer Blinder Belle, και Stonehill Taylor.

Το σχέδιο, τα πρωτότυπα διακοσμητικά στοιχεία αλλά κι οι αυθεντικοί καναπέδες της εποχής που βρίσκονται στο λόμπι του ξενοδοχείου, δημιουργούν μια γλυκόπικρη ανάμνηση και θυμίζουν την εποχή που οι αερομεταφορές αποτελούσαν ακόμα καινοτομία.

Τραγούδια των Φρανκ Σινάτρα, Μπιτλς, Ρόζμαρι Κλούνεϊ ακούγονται στα ηχεία ενώ στο χώρο θα υπάρχουν τρόλεϊ που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα, γεμάτα σνακς και ποτά.

Η είσοδος στα δωμάτια τα οποία είναι επενδυμένα με δερμάτινες ταπετσαρίες και θυμίζουν Χολιγουντιανό στυλ, γίνεται μέσω σωληναρίων πτήσης. Μάλιστα, δίνεται στους επισκέπτες η δυνατότητα να κάνουν δωρεάν αστικές κι υπεραστικές κλίσεις χρησιμοποιώντας αναλογικές τηλεφωνικές συσκευές, κοιτάζοντας την θέα από τον αεροδιάδρομο.

Το ξενοδοχείο διαθέτει 512 δωμάτια ενώ το συνεδριακό κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει ως 1600 άτομα. Παράλληλα το TWA Hotel διαθέτει 18.580 τετραγωνικά μέτρα για καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ, γυμναστήριο 929 τετραγωνικών μέτρων και 4.000 θέσεις για παρκάρισμα. Τα δωμάτια είναι πλήρως ηχομονωμένα ώστε να μην ακούγεται ο ήχος των μηχανών των αεροπλάνων ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί τα δεύτερα πιο χοντρά τζάμια στον κόσμο.

Στο ξενοδοχείο θα υπάρχει και μουσείο αφιερωμένο στην TWA, στο μεταπολεμικό ντιζάιν και στην εποχή των τζετ. Διάφορα αντικείμενα θα είναι διαθέσιμα για έκθεση όπως έπιπλα, ταξιδιωτικές αφίσες του David Klein, παλιές ετικέτες από vintage βαλίτσες, στολές των πληρωμάτων της TWA αλλά και ταξιδιωτικά νεσεσέρ τα οποία θα είναι διαθέσιμα και σε όλα τα δωμάτια.

*Φωτογραφίες από PEOPLE και THE TELEGRAPH

*Διαβάσαμε την είδηση στο huffingtonpost.gr