Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Μετά τα φαγώσιμα φλιτζάνια του καφέ, τα οποία μας ενθουσίασαν, έρχονται τα βρώσιμα καλαμάκια.

Επαναστατικό προϊόν που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από το πλαστικό καλαμάκι που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Απεναντίας έρχεται να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη από τους χιλιάδες τόνους πλαστικού που καταλήγουν στη θάλασσα.

Το Lolistraw, είναι το καλαμάκι του μέλλοντος, με το οποίο θα μπορούμε ν’ απολαμβάνουμε τα ροφήματά μας, χωρίς ενοχές, μιας κι είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον. Με γεύση βανίλια ή καραμέλα και με υπέροχα χρώματα, έχει ακριβώς την ίδια δομή και την ίδια αντοχή με τον «πλαστικό ανταγωνιστή» του.

Η Αμερικανική εταιρεία Loliware που κατασκευάζει το συγκεκριμένο προϊόν, είναι συνιδρύτρια εταιρεία της Chelsea Briganti που φτιάχνει τα φαγώσιμα φλιτζάνια. Στόχος και των δύο εταιρειών είναι να ανατραπούν τ’ αποτελέσματα των πρόσφατων στατιστικών και μετρήσεων, που αφορούν στην ρύπανση του πλανήτη.

Λέγεται πως το 2050 ο όγκος του πλαστικού που θα καταλήγει στις θάλασσες θα υπερβαίνει τον αριθμό των ψαριών. Πιο συγκεκριμένα στην Αμερική για παράδειγμα χρησιμοποιούνται 500 εκατομμύρια καλαμάκια καθημερινά και το ετήσιο σύνολο του συγκεκριμένου πλαστικού είδους που καταλήγει στη θάλασσα, ανέρχεται στους 250.000 τόνους. Αρκετά τρομακτικό νούμερο αν σκεφτεί κανείς πως τα 500 εκατομμύρια καλαμάκια θα μπορούσαν να γεμίσουν 125 σχολικά λεωφορεία.

Το Lolistraw, είναι από οργανικό υλικό που βασίζεται στα φύκια χωρίς ίχνος πλαστικού συστατικού. Είναι βιοαποικοδομήσιμο και βιοδιασπώμενο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Προβλέπεται η χρήση του κι ως κομπόστ ή ελαφριά τροφή. Τα φύκια επίσης δεν απαιτούν εκτάσεις καλλιέργειας κι υπάρχουν σε πληθώρα στις ακτές.

Για να μειωθεί κι εντέλει να καταργηθεί η χρήση του πλαστικού γενικότερα θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και πιο υγιεινές. Αυτό εκτιμάται πως θα είναι και η χρήση του Lolistraw. Το οποίο σύντομα θα φτάσει και στην Ελλάδα και προβλέπεται μεγάλη κατανάλωση, μιας κι οι Έλληνες έχουμε τη συνήθεια ν’ απολαμβάνουμε πολλά ροφήματά μας με καλαμάκι.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.womanidol.com