Γράφει η Έφη Φωτεινού

Η ομορφιά του ωκεανού κι η δύναμη κι επιβλητικότητα των κυμάτων είναι αναμφισβήτητες, αλλά ο φωτογράφος Arnaud Lajeunie, στο νέο του έργο «Water meets colour, colour meets water» ενισχύει αυτά τα χαρακτηριστικά βάζοντας στο παιχνίδι και το δραματικό στοιχείο.

Ο καλλιτέχνης που έχει την έδρα του στο Παρίσι, για τις ανάγκες του έργου που μόλις αναφέραμε, παρενέβη τεχνητά στη φύση ρίχνοντας στη θάλασσα βιοδιασπώμενα χρώματα με βάση τη ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας έντονα και φωτεινά χρώματα σ’ όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου, ο Arnaud χρώματισε τα κύματα κι απαθανάτισε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα με τη φωτογραφική του μηχανή.

Καθώς τα χρώματα πέφτουν στη θάλασσα, η υφή του νερού πυκνώνει κι η κίνηση των κυμάτων αποκαλύπτει μια κρυφή πορεία που δε γίνεται αντιληπτή με γυμνό μάτι. Η υψηλή ταχύτητα κλείστρου της φωτογραφικής μηχανής όμως, υπερβαίνει το ανθρώπινο αντανακλαστικό του ματιού κι απαθανατίζει την πορεία αυτή των κυμάτων, καθώς και τα σχήματα που παίρνουν.

Ωστόσο, οι εκπληκτικές αυτές εικόνες μας αφήνουν με μια κάποια αίσθηση βίας, καθώς βλέπουμε τα πολύχρωμα κύματα να συντρίβονται δυνατά σε βράχους και στη συνέχεια να υποχωρούν πίσω στη θάλασσα, με το κόκκινο χρώμα στο νερό να παραπέμπει σε αίμα.

Το έργο του Arnaud Lajeunie εγείρει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση ανθρώπου και φύσης και την παρέμβαση του πρώτου σε αυτή. Στόχος του είναι ν’ αφυπνήσει τον κόσμο, ώστε να λάβει υπόψιν του σοβαρά την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών. «Η ρύπανση των θαλασσών απομακρύνει τον άνθρωπο από τη φύση κι ο μεταξύ τους δεσμός σπάει», εξηγεί ο ίδιος για το έργο του.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.mymodernmet.com

*Η Έφη Φωτεινού είναι blogger και μπορείς να τη διαβάζεις και στο www.nouazetamefountouki.gr