Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Beddown στην Αυστραλία είναι μια οργάνωση που έχει σκοπό να βοηθήσει τους άστεγους. Μεταμορφώνουν κάθε βράδυ ένα πάρκινγκ, που λειτουργεί το πρωί αλλά αδειάζει το βράδυ, σε καταφύγιο.

Μόλις ο χώρος αδειάσει από τα αυτοκίνητα δεκάδες εθελοντές συναρμολογούν διπλά κρεβάτια. Έτσι δίνουν την ευκαιρία σε όποιον άστεγο θέλει να έχει έναν σχετικά ήρεμο ύπνο να μπορέσει να πάει εκεί. Οι υπεύθυνοι τονίζουν πως μεταξύ και όλων των άλλων προβλημάτων που έχουν οι άστεγοι πολλοί υποφέρουν από έλλειψη ύπνου. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν κάτι μικρό σε σχέση με όλα τα άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος στην κατάσταση τους. Παρόλα αυτά όμως η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με πολλές σοβαρές παθήσεις για την υγειά.

«Αυτοί που κοιμούνται δύσκολα έχουν μόνιμα την αγωνία της ασφάλειας και τον φόβο να μην τους επιτεθεί κανείς. Όπως και να μην τους πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Με το να παρέχουμε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον για βραδινή ξεκούραση, βοηθούμε στην αποκατάσταση της υγείας. Αλλά και της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τους προσκεκλημένους μας».

Ο ιδρυτής του οργανισμού, Νόρμαν ΜακΓκίλιβρεϊ, εμπνεύστηκε την ιδέα καθώς περπατούσε μέσα σε ένα άδειο πάρκινγκ μια νύχτα. «Γιατί να μην το μετατρέψουμε σε προσωρινό καταφύγιο;» αναρωτήθηκε. Έπειτα από τις απαραίτητες συνεννοήσεις μπόρεσε και έκανε την ιδέα του πραγματικότητα βοηθώντας δεκάδες ανθρώπους κάθε βράδυ.

Το Beddown παρέχει και άλλες υπηρεσίες, δίνοντας στους άστεγους την ευκαιρία να επισκεφθούν γιατρούς, οδοντιάτρους και κομμωτές. Προσφέρουν επίσης καινούργια ρούχα και άμεση επικοινωνία με την κοινωνική πρόνοια.

*Διαβάσαμε την είδηση στο enimerotiko.gr