Γράφει η Ελευθερία Παπασάββα

Στο Γενικό Νοσοκομείο Tampa της Florida πραγματοποιείται μία από τις πιο «ζεστές» χειρονομίες που έχουν ποτέ γίνει τα τελευταία χρόνια για τη βοήθεια των αστέγων. Οι νοσηλεύτριες του νοσοκομείου αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν όλο εκείνο το αποστειρωμένο και αδιάβροχο υλικό που έχουν στη διάθεσή τους για την προστασία των χειρουργικών εργαλείων και να δημιουργήσουν αδιάβροχα sleeping bag  για τους άστεγους.

Το χειρουργικό αυτό περιτύλιγμα μετά την πρώτη χρήση του συνηθιζόταν να πετιέται σε κάθε νοσοκομείο μιας κι έπαυε αυτόματα να είναι αποστειρωμένο. Οι νοσηλεύτριες στο νοσοκομείο αυτό σκέφτηκαν ότι με την κατάλληλη μεταποίηση, το ράψιμο δηλαδή, μπορούν να μετατρέψουν το άχρηστο για τα χειρουργεία υλικό σε πρώτης τάξεως sleeping bag που έχουν, μάλιστα, δύο βασικές ιδιότητες. Είναι εντελώς αδιάβροχα και συγκρατούν τη θερμότητα μέσα τους. Με τον τρόπο αυτόν ανακύκλωση και αλληλεγγύη συνδυάζονται με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Μετά την αρχική σκέψη, η νοσηλεύτρια θαλάμων Karley Wright έστειλε ένα εσωτερικό email στις διάφορες κλινικές του νοσοκομείου ζητώντας να συνδράμουν κι εκείνες όσο μπορούν στο εγχείρημα αυτό.

Credit: WFTS

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εκατό περίπου sleeping bags ήταν έτοιμα προς διάθεση στις άμεσα ενδιαφερόμενες κοινωνικές υπηρεσίες που θα έκανε τη διανομή στους αστέγους. «Τα σκουπίδια του ενός μπορούν να είναι ο θησαυρός του άλλου» μας λέει νοσηλεύτρια και μέλος της ομάδας που ασχολείται με τη δράση αυτή. Εμείς ερχόμαστε απλά να πούμε ότι η αγάπη του ενός (ή των λίγων) μπορεί τελικά να είναι ένα μικρό, προσωπικό θαύμα για κάποιον. Δεν είναι εκπληκτικό;