Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Στην εποχή μας το στρες και το άγχος προσβάλουν την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων κι ιδιαίτερα εκείνων στα αστικά κέντρα. Όμως παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί και πολλές μέθοδοι για την αντιμετώπισή τους. Έξω από τη Μαδρίτη στα βουνά Guadalix, ένας Αργεντίνος γητευτής αλόγων χρησιμοποιεί τα ζώα του ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό.

Ο 57χρονος Fernando Noailles, που έζησε πολλά χρόνια στην έρημο της Παταγονίας μαζί με τ’ άλογα, σήμερα μέσω αυτών προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο, σε όσους υποφέρουν από άγχος και στρες, να μπορούν να ερμηνεύουν και τα ελέγχουν τα συναισθήματά τους.

Οι άνθρωποι που έρχονται στις συνεδρίες περνούν χρόνο με τα άλογα και μαθαίνουν μέσα από τις κινήσεις των ζώων σε ποια ψυχική κατάσταση βρίσκονται οι ίδιοι. «Το άλογο είναι ένας καθρέπτης» λέει ο Noailles.

Η θεραπεία συνίσταται στην παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται το άλογο στις διαθέσεις του ασθενή. Με αυτή τη διαδικασία μαθαίνει πως να εντοπίζει και να ελέγχει τα συναισθήματα που τον ταλαιπωρούν.

«Οι ασθενείς στην πρώτη συνεδρία, όταν ο νους τους βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, βλέπουν ένα άλογο που δε σταματάει, μπορεί να κινείται συνεχώς ή ακόμη και να καλπάζει. Το άλογο σου δείχνει ένα μυαλό που δε σταματά, που βασανίζεται» εξηγεί ο  Noailles.

Η μέθοδος μπορεί ν’ απαιτεί χρόνο, αλλά οι πελάτες του Fernando Noailles βρίσκουν κάτι διαφορετικό στην όλη διαδικασία κι η ανακούφιση που αισθάνονται τους κάνει να συνεχίζουν τη συναισθηματική θεραπεία που τους προσφέρουν τ’ άλογά του.

*Διαβάσαμε την είδηση στο widerimage.reuters.com