Ο πλανήτης μας κινδυνεύει από την υπερθέρμανση. Είναι η μεγαλύτερη ρεαλιστική απειλή για το τέλος της ανθρωπότητας. Με τις μεγάλες δυνάμεις, να μην έχουν καταφέρει να βρούνε μια συμβιβαστική λύση, για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μια είδηση από τους επιστήμονες μας έκανε να έχουμε ελπίδες.

Το τεράστιο τροπικό δέντρο Guaimaro μπορεί να μας σώσει, χάρη στις μαγικές ιδιότητες που έχει να στερεοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα στο έδαφος. Δηλαδή δεσμεύει το βλαβερό για την τρύπα του όζοντος διοξείδιο, και μειώνει τη ζημιά που κάνουν οι βιομηχανίες ανά τον κόσμο.

Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί στη Κολομβία, και σήμερα γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για την προστασία του. Οι ντόπιοι για χρόνια έκοβαν τα πελώρια δένδρα για ξυλεία, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν το τοπικό οικοσύστημα, και να στερήσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διάσωση του πλανήτη.

Εκτός των ιδιοτήτων προς το διοξείδιο του άνθρακα, ο καρπός του είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος, αφού, περιέχει τόση πρωτεΐνη όση και το γάλα, τετραπλάσιο κάλιο σε σχέση με τις μπανάνες, τόσο σίδηρο όσο και το σπανάκι και τέσσερις φορές περισσότερο μαγνήσιο από το κόκκινο φασόλι.

Η κολομβιανή βιολόγος Μόνια Φλόρες, τονίζει ότι, το αειθαλές δέντρο, εξισορροπεί τα όξινα εδάφη, στερεοποιεί το CO2 στη γη, το οποίο ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεν το απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα όταν πεθαίνει, σε αντίθεση με τα περισσότερα δέντρα.

 Το ύψος του φθάνει τα 50 μέτρα και οι ρίζες του χώνονται βαθιά μέσα στο έδαφος, γεγονός που το καθιστά ανθεκτικό στις ξηρασίες και στους τυφώνες. Εξάλλου, έπειτα από μια πυρκαγιά μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, όπως ο φοίνικας. «Αυτό το δέντρο έχει μεγάλη ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικά κλίματα και αντέχει σε ποικίλους τύπους εδάφους, υγρασίας, υψόμετρου, θερμοκρασίας ενώ πολλά ζώα τρέφονται από τους καρπούς του».

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.e-daily.gr