Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Το Fly Geyser δεν είναι ένα αξιοθέατο από εκείνα που η φύση δημιουργεί κι ο κόσμος έρχεται από κάθε γωνιά της γης για να το δει και να προσπαθήσει να μάθει με ποιον τρόπο δημιουργήθηκε. Για το αξιοθέατο αυτό, ευθύνεται  ο άνθρωπος!

Για την απίθανη αυτή δομή και μορφή των πολύχρωμων κώνων οζώδους ανθρακικού ασβεστίου ευθύνεται μια εταιρία γεωθερμικής ενέργειας κι οι λάθος γεωτρήσεις της. Το φαινόμενο προέκυψε τυχαία το 1964 όταν μια πηγή δεν καλύφθηκε επαρκώς κι αυτό έκανε τα μεταλλικά στοιχεία ν’ αυξηθούν και ν’ αρχίσουν ν’ ανεβαίνουν στην επιφάνεια, δημιουργώντας τη μάζα που βλέπουμε σήμερα.

Τα θερμόφιλα άλγη έχουν χαρίσει στο Fly Geyser το λαμπερό πράσινο και κόκκινο χρώμα του και λόγω του ότι από την κορυφή του εκτινάσσεται συχνά καυτό νερό, όσοι το έχουν δει του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «το ωραιότερο φυσικό σιντριβάνι».

Την όμορφη αυτή εικόνα τη συναντάς στη Νεβάδα αλλά δεν μπορείς εύκολα να την επισκεφθείς, αφού το Fly Geyser βρίσκεται σε ιδιόκτητη γη και το κοινό δεν έχει πρόσβαση σε αυτή. Λένε πως στο μέλλον εξετάζεται να δοθεί πρόσβαση στο να μπορεί ο κόσμος να το επισκεφθεί και να το θαυμάσει αλλά μέχρι αυτό να συμβεί θα πρέπει ν’ αρκεστούμε απλά στο να το θαυμάζουμε από φωτογραφίες.