Το νέο αξιοθέατο της Αρκτικής, φέρει την ονομασία «The Whale» που σημαίνει η φάλαινα, ένα κτίριο το οποίο υψώνεται ως ένας μαλακός λόφος στη βραχώδη ακτή – σαν ένας γίγαντας να είχε σηκώσει ένα λεπτό στρώμα του φλοιού της γης και να δημιουργήσει μια κοιλότητα από κάτω αφηγείται την ιστορία των μεγάλων κατοίκων αυτού του υποβρύχιου κόσμου. Ένα ενιαίο κυρτό κέλυφος από σκυρόδεμα αποτελεί τη στέγη της φάλαινας. Αυτή η παραβολική μορφή μεταδίδει αποτελεσματικά τις δυνάμεις σε τρία σημεία στήριξης στις γωνίες του κτηρίου, δημιουργώντας ένα μεγάλο, εσωτερικό χώρο χωρίς στήλες.

Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα πρότζεκτ δημιουργίας παρατηρητηρίου της άγριας φύσης στον πλανήτη. Το μακρινό, ακριτικό νησί Andøy της Νορβηγίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία στη Γη για να δει κανείς από πολύ κοντά φάλαινες στο φυσικό τους περιβάλλον και σύντομα θα διαθέτει ένα ανεπανάληπτο τοπόσημο.

Κύριος στόχος του αρχιτέκτονα Dorte Mandrup, ήταν ο σχεδιασμός ενός κτιρίου που είναι «απόλυτα σχεδόν ενσωματωμένο στο τοπίο», με πρώτη προτεραιότητα τη βιωσιμότητα.

Οι δημιουργοί της ατραξιόν του νησιού Andøya σχεδιάζουν γι’ αυτόν τον σκοπό και κάτι ακόμη. Μια ψηφιακή διάσταση του «The Whale», που αν και δεν θα είναι ισάξια με την εμπειρία της φυσικής παρουσίας «θα συνθέτει ψηφιακές εμπειρίες, δυνατότητες συμμετοχής, διάδρασης και μάθησης», ενώ θα δίνει και τη δυνατότητα σε όλους μας, σε κάθε σημείο τον πλανήτη να συμμετέχουμε εικονικά σε δραστηριότητες παρατήρησης των φαλαινών μακριά από την περιοχή Andenes και τη Νορβηγία.

Το «The Whale», σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό τον Ιούνιο του 2023.

*Διαβάσαμε την είδηση στο greenagenda.gr