Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Συχνά στην Ελλάδα παραπονιόμαστε για όλους και για όλα. Μας φταίνε οι κυβερνήσεις, οι δομές, οι άνθρωποι γύρω μας κι όχι άδικα, αλλά ξεχνάμε πως σ’ αυτό το δημιούργημα λαμβάνουμε μέρος.

Αν τώρα θα θέλαμε να κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα για να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία αρκεί να παρατηρήσουμε χώρες όπως η Νορβηγία που για ακόμη μια χρονιά καυχιέται για τον τίτλο της καλύτερης χώρας να ζει κανείς, σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη ευτυχίας 2017 των Ηνωμένων Εθνών.

Ποιο είναι το μυστικό της και τι είναι αυτό που προσέχει ως κόρην οφθαλμού; Μα φυσικά το αδιάρρηκτο κοινωνικό της σύστημα.

Η Νορβηγία διαθέτει ένα πολύ δυνατό κοινωνικό δίχτυ, συμπεριλαμβανομένων γενναιόδωρων οικογενειακών παροχών που αποτελούν το κλειδί της πρωτιάς. Σκεφτείτε πως το Υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας της χώρας προσφέρει το ένα τρίτο του εθνικού προϋπολογισμού (περίπου 50 δις. δολάρια) για κοινωνικές παροχές κι ο πληθυσμός της είναι κάτι περισσότερο από 5 εκατομμύρια.

Όταν μια οικογένεια φέρει στον κόσμο παιδιά, το κράτος παρέχει την απαραίτητη οικονομική βοήθεια και στους δυο γονείς, να πάρουν άδεια από την εργασία τους για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στην οικογένεια ν’ αποκτήσει δεσμούς, επιτρέπει στους γονείς να φροντίζουν εξίσου τα παιδιά τους ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τις απαραίτητες ισορροπίες ενδυναμώνοντάς τα.

Οι Νορβηγοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα της οικογένειας και δείχνουν μεγάλη κατανόηση στα εργασιακά περιβάλλοντα γνωρίζοντας πως προτεραιότητα για τους εργαζόμενους γονείς έχουν τα παιδιά κι η οικογένεια. Η ευελιξία των ωραρίων κι η αποδέσμευση από την εργασία την ώρα που χρειάζεται ο γονιός, είναι δεδομένη κι εφαρμόζεται παντού.  

Οι πολίτες μαρτυρούν πως ακόμη και τους φόρους τους, τους πληρώνουν με χαρά διότι λαμβάνουν όλες αυτές τις κοινωνικές παροχές, ενώ αισθάνονται πως το κράτος πραγματικά επενδύει πάνω τους. Νιώθουν ισότιμα μέλη της δημοκρατίας τους και βλέπουν τους πολιτικούς ως ανθρώπους που προέρχονται από τους ίδιους κι όχι από κάποια ελιτίστικη κατηγορία.

Σίγουρα δεν υπάρχει η τέλεια χώρα καθώς παντού προκύπτουν προβλήματα, όμως το γεγονός ότι έχει βρεθεί επαλειμμένα στην κορυφή, μας δείχνει την πολύ καλή διαχειριστική ικανότητα και την ποιότητα των ανθρώπων που συνθέτουν μια χώρα-πρότυπο όπως η Νορβηγία.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.huffingtonpost.com