Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Ο σχεδιασμός μιας πρότυπης γειτονιάς παίρνει πλέον σάρκα και οστά στο παραλιακό τμήμα του Τορόντο. Υπεύθυνη για το συγκεκριμένο project είναι η θυγατρική εταιρεία της Google, η Alphabet, η οποία πιστεύει τόσο πολύ στο συγκεκριμένο εγχείρημα που δεσμεύτηκε ακόμη και για τη μεταφορά της έδρας της Google στον Καναδά, στη νέα αυτή γειτονιά.

Η συγκεκριμένη εταιρεία σε συνεργασία με την πόλη του Τορόντο και με την Sidewalk Labs αποφάσισαν να τολμήσουν μια επένδυση της τάξεως των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να πραγματοποιήσουν το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας γειτονιάς που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η καινοτομία δεν έχει να κάνει μόνο με τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους. Στόχος είναι οι κάτοικοι της πόλης του μέλλοντος να στηρίζονται σε μεθόδους διαβίωσης με άκρως οικολογική ταυτότητα. Η Sidewalk Labs σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα Μεταφορών των Η.Π.Α, σχεδίασαν δρόμους και οχήματα προηγμένης τεχνολογίας, ώστε να μειωθούν οι ρύποι και να βελτιωθεί το κυκλοφοριακό.

Στην πρότυπη γειτονιά θα δοκιμαστούν πολλές καινοτόμες ιδέες που αφορούν στην υποδειγματική αντιμετώπιση των σύγχρονων δυσκολιών των ανθρώπων στις πόλεις. Η κατασκευή και η λειτουργία κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων και κάθε είδους κτιρίων, θα πραγματοποιείται έπειτα από μελέτες και μόνο πληρώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Προτεραιότητα των ανθρώπων της Alphabet και της Sidewalk Labs είναι η δημιουργία μιας γειτονιάς άκρως φιλικής προς το περιβάλλον, δείχνοντας σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και προστατεύοντας την όσο το δυνατόν από έντονα ή ακραία καιρικά φαινόμενα.

Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της Πρότυπης Γειτονιάς του 21ου αιώνα, την Quayside, όπως την ονόμασαν, ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον για όλους μας.

Διαβάσαμε την είδηση στο www.cnn.gr