Γράφει η Έφη Φωτεινού

Ο χορός είναι απόλαυση, διασκέδαση, γυμναστική κι εκτόνωση. Πέρα όμως από αυτά, είναι δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, ιδιαίτερα ευεργετική ως προς τη ψυχή και το μυαλό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο χορός δίνει ενέργεια και κρατάει σε καλή φόρμα το σώμα και τον εγκέφαλο μας, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία τους, έχει θεραπευτικές ιδιότητες και τέλος, επιδρά καταλυτικά στη ψυχολογία μας.

Η αερόβια άσκηση που κάνουμε με τις κινήσεις κι τις διάφορες φιγούρες χορεύοντας, αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης, αλλά και της ενδορφίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας» του εγκεφάλου, όπως κάνει και κάθε άλλη έντονη σωματική δραστηριότητα. Αυτές ανεβάζουν τη διάθεση και μειώνουν μελαγχολία, θλίψη, στρες, καθώς και τον κίνδυνο της κατάθλιψης, για την οποία έχουν βρει ότι συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης.

Ο χορός είναι επίσης, από τους καλύτερους τρόπους κοινωνικοποίησης κι έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων, γι’ αυτό κι η μεγάλη Αμερικανίδα χορογράφος Μάρθα Γκράχαμ, είπε «το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις». Όπως ακριβώς κάνουν και τα παιδιά σε μικρή ηλικία που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον λόγο κι επικοινωνούν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματός τους.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο χορός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κι ως προς την πνευματική μας διαύγεια, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια που χορεύουμε, το σώμα στέλνει αίμα στον εγκέφαλο, το οποίο τροφοδοτεί με τη γλυκόζη και το οξυγόνο που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του.

Επιπλέον, οι έρευνες και μελέτες του «Αlbert Einstein College of Medicine» στη Νέα Υόρκη, πάνω σε ηλικιωμένους ηλικίας από 75 ετών και άνω, έδειξαν ότι  οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες επηρεάζουν θετικά στην εκγύμναση του νου, απομακρύνοντας την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Με το χορό λοιπόν, μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε ψυχική, σωματική αλλά και πνευματική υγεία σε τέλεια ισορροπία. Ο χορός είναι ζωή, είναι τρόπος ζωής κι όπως είπε κι ο Νίτσε, «μέρα χωρίς χορό, είναι μέρα χαμένη».

Η Έφη Φωτεινού είναι blogger και μπορείς να τη διαβάζεις και στο www.nouazetamefountouki.gr