Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Κάπου στη μέση της 80ης δεκαετίας της ζωής της, η Annie Dillard αποφάσισε να επιστρέψει στο σχολείο αποκτώντας νέες δεξιότητες που θα την κρατούσαν σε πνευματική εγρήγορση.

Σήμερα στα 92 της χρόνια, μόλις απέκτησε ένα ακόμη πτυχίο κι ο κύκλος για εκείνη δεν έχει κλείσει ακόμη. Η εμπειρία της ζώντας την περίοδο των κινητοποιήσεων για τα κοινωνικά δικαιώματα, την έκανε να μην τα παρατά και να προσπαθεί πάντα για την επιτυχία.

Σε νεότερη ηλικία, τη δεκαετία του 1960, είχε πάρει ένα πτυχίο διδασκαλίας από το πανεπιστήμιο του Allen, αλλά αποφάσισε να συνεχίσει ν’ ασχολείται με την κοσμετολογία όπου κι αρχικά εργαζόταν. Όμως όσα είχε κατακτήσει δεν της αρκούσαν κι αποφάσισε να ψάξει για κάτι περισσότερο.

Το δίπλωμα που πήρε πριν λίγες ημέρες ήταν «Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας» από το Τεχνικό Κολέγιο του Midlands στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ κι έγινε η γηραιότερη που έχει αποφοιτήσει ποτέ στην ιστορία του κολεγίου.

Ο πρόεδρος του κολεγίου Ronald Rhames, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Annie Dillard, τονίζοντας πως αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα και πηγή έμπνευσης για τα νεότερα παιδιά που φοιτούν εκεί, να συνεχίσουν να προσπαθούν για το μέλλον τους.

«Μπορείς να τα καταφέρεις αν προσπαθήσεις, αλλά θα πρέπει να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις» συμβουλεύει η Annie εκείνους που πιστεύουν πως είναι αργά σε αυτή την ηλικία να μάθει κανείς νέα πράγματα και συμπληρώνει πως «Μόνο οι δυνατοί επιβιώνουν».

Όσον αφορά τα μελλοντικά της σχέδια μας πληροφορεί πως δεν έχει σκοπό να ξεκουραστεί και πρόκειται να ξεκινήσει για τον επόμενο στόχο της, να κατακτήσει έναν νέο τίτλο σπουδών στη νηπιακή εκπαίδευση.

Ιστορίες όπως της Annie Dillard αποτελούν ξεχωριστά παραδείγματα για τις νεότερες γενιές και μας διδάσκουν πως η ζωή θα μας «αφήσει» μόνο αν εμείς αποφασίσουμε να «παραιτηθούμε» από αυτή.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.wistv.com