Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στο χώρο του σχεδιασμού-ζωγραφικής ανά τον κόσμο. Ο Stephen Wiltshire είναι ευρύτερα γνωστός για το ιδιαίτερο ταλέντο του να σχεδιάζει ολόκληρες πόλεις με «βοηθό» του, μόνο τη μνήμη του.

Ο Wiltshire γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1974. Διεγνώσθη με αυτισμό όταν ήταν τριών ετών, δε μιλούσε μέχρι τα εννέα του χρόνια και δεν ήθελε να έχει καμία κοινωνική συναναστροφή γενικότερα. Οι γονείς του στα πέντε τον έστειλαν στο Queensmill School, στο Λονδίνο, ένα σχολείο με ειδικότητα στα παιδιά που έχουν αυτισμό.

Πολύ γρήγορα οι εκπαιδευτές του διαπίστωσαν την αγάπη του για το σχέδιο κι ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον κόσμο μέσω των σχεδίων του. Του άρεσε να ζωγραφίζει αυτοκίνητα, ταξί, λεωφορεία, ενώ τον εντυπωσίαζαν τα μεγάλα κτίρια τα οποία κατάφερνε ν’ αποτυπώσει λεπτομερώς στο χαρτί.

Σε μια προσπάθειά τους, οι εκπαιδευτές του, να τον κάνουν να μιλήσει, του στέρησαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε εργαλείο σχεδιασμού ή ζωγραφικής, ώστε να τον αναγκάσουν να τα ζητήσει. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Wiltshire επικοινωνούσε μόνο με ήχους. Τελικά τα κατάφεραν κι η πρώτη λέξη που είπε ήταν «χαρτί».

Με το πέρασμα του χρόνου το έμφυτο ταλέντο του, καλλιεργήθηκε ακόμη περισσότερο και του έφτανε μόνο μια γρήγορη ματιά για να καταγράψει κάθε λεπτομέρεια του αντικειμένου που ήθελε να ζωγραφίσει.

Μία και μόνο πτήση πάνω από τη Νέα Υόρκη ήταν αρκετή για να θυμάται την πόλη με κάθε λεπτομέρεια και να την ζωγραφίσει σε καμβά. Το συγκεκριμένο έργο του τοποθετήθηκε στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, προσελκύοντας τα βλέμματα όλων.

Έχει ζωγραφίσει κατά καιρούς πολλές ακόμη πόλεις, όπως το Τόκιο και πρόσφατα το Μεξικό, αλλά όπως λέει ο ίδιος, η αγαπημένη του πόλη είναι η Νέα Υόρκη. Για να ζωγραφίσει το Μεξικό, χρειάστηκε ένα γρήγορο τουρ στην πόλη, τέσσερα μέτρα καμβά, 28 ώρες εργασίας σε διάστημα 5 ημερών και την απίστευτη μνήμη του που είχε καταγράψει επακριβώς ό,τι είδαν τα μάτια του καλλιτέχνη. Όταν το έργο ολοκληρώθηκε, ο κόσμος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είχε σχεδιάσει ακόμη και το τελευταίο παραθυράκι σε όλα τα κτίρια, ενώ δεν είχε παραλείψει ούτε ένα μικρό δρομάκι.

Ο Stephen Wiltshire έχει βραβευτεί πάρα πολλές φορές για το ταλέντο του, ενώ έργα του υπάρχουν σε πολλά σημεία ανά τον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 2006 η Βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ως αναγνώριση για την προσφορά του στον χώρο της τέχνης.

Για ν’ αποκτήσει κανείς έργο του πολλές φορές μπαίνει σε λίστα αναμονής. Ο ίδιος διατηρεί δική του γκαλερί στο Λονδίνο και τα έργα του γίνονται ανάρπαστα. Δεν σταματάει να σχεδιάζει γιατί αυτός είναι ο τρόπος που έχει επιλέξει να εκφράζεται. Άλλωστε, όπως λέει η αδερφή του, για τον Stephen η ζωγραφική είναι όπως για εμάς το νερό κι ο αέρας.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.nationalgeographic.com