Γράφει η Μαριάμ Πολυγένη

Το 1982 γεννήθηκε στην Αθήνα ένα κορίτσι με ταλέντο! Το όνομά του  σαν εκείνο της θεάς της ομορφιάς, αλλά η ομορφιά δεν είναι το μόνο της χάρισμα.  Η καλλιτεχνική δουλειά της Αφροδίτης Παπαδάτου βρέθηκε τυχαία στο δρόμο μου, μέσα από μια έκθεση της στην  Αθήνα. Μια έκθεση που ήταν αφορμή για να την γνωρίσουμε, να τη θαυμάσουμε και να θέλουμε να τη μοιραστούμε και μέσα από τις διαδικτυακές σελίδες του e-motions.

Οι δημιουργίες  της Αφροδίτης μετράνε ήδη πολλά βλέμματα θαυμασμού στο εξωτερικό, αφού παρότι Ελληνίδα, ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο. Με την καρδιά της πάντα στην Ελλάδα, δεν έχασε την ευκαιρία για μια έκθεση στην πατρίδα της κι ευτυχώς που το έκανε κι έτσι εμείς που δεν παρακολουθούσαμε από μακριά τα βήματά της, ενημερωθήκαμε για την ύπαρξή της.

Γεννημένη στην Αθήνα, από πατέρα καλλιτέχνη με πλούσια ιστορία επαναστατικής κι αναρχικής δράσης την εποχή της χούντας κι από μητέρα δημοσιογράφο στον τομέα του πολιτικού ρεπορτάζ. Η ιστορία, η τέχνη, οι ιδέες και η πολιτική ρέουν στο αίμα της…

Την περίοδο της εφηβείας μετακομίζει στο Λονδίνο με τη μητέρα της, τον πατριό της και τις δυο αδερφές της. Αφήνει την Σχολή Καλών Τεχνών για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες κι έπειτα σύγχρονη ιστορία. Το 2013 επιστρέφει στη ζωγραφική πιο ώριμη και με περισσότερες γνώσεις για όλα αυτά που υπήρξαν τροφή για την ίδια.

Η Αφροδίτη αγαπά τη δικαιοσύνη και τη  διαφορετικότητα. Και οι δυο αυτές έννοιες στιγμάτισαν τον τρόπο με τον οποίο έπαιρνε γνώσεις, καθώς και τον τρόπο που τις χρησιμοποιούσε.  Ήθελε να νιώσει τη διαφορετικότητα από το πνεύμα μέχρι τη σεξουαλικότητα, γι’ αυτό και τη γοητεύουν και την ελκύουν οι κάπως διαφορετικοί, περίεργοι, ίσως και περιθωριακοί. Δυνατοί κι ευάλωτοι μαζί!

Αυτοί αντιπροσωπεύουν τις εμπειρίες της κι αποτελούν πηγή έμπνευσης για εκείνη. Θέλει να τους αποτυπώσει, να τους δικαιώσει, ν’ αναπαραστήσει με τον δικό της τρόπο αυτούς και τις ιδέες τους. Τα έργα της έχουν επαναστατικό χαρακτήρα. Ενάντια σε κανόνες και κατεστημένο «ντύνει» τους χαρακτήρες της με απροσδόκητα έντονα χρώματα.

Θαύμασα  πολλά από τα έργα της στην έκθεσή της στην Αθήνα, αλλά είμαι σίγουρη πως θ’ απολαύσω πολλά ακόμη από εκείνη. Αναζητήστε την σελίδα της στο facebook ή επισκεφθείτε το punkwithpaints.com για να παρακολουθείτε κι εσείς μαζί μ’ εμάς την καλλιτεχνική της πορεία.