Κανένα όπλο δεν χρησιμοποιήθηκε για πυροβολισμούς από αστυνομικούς ολόκληρο το 2020 στην πόλη Νιούαρκ της πολιτείας του Νιου Τζέρσει, με τους αξιωματούχους της πόλης να επαινούν το «πρόγραμμα αποκλιμάκωσης» της αστυνομίας, ειδικά μια χρονιά που είχε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις.

«Αυτή είναι μια απόδειξη ότι το πρόγραμμα αποκλιμάκωσης της βίας είναι πολύ αποτελεσματικό. Η αστυνομικοί μας αγκάλιασαν την εκπαίδευση και την χρησιμοποίησαν στην πράξη ενώ εργάζονταν με την κοινότητα» δήλωσε ο διευθυντής δημόσιας ασφαλείας του Νιούαρκ Anthony Ambrose.

To Νιούαρκ είναι η πολυπληθέστερη πόλη της πολιτείας και πριν 20 χρόνια το ποσοστό εγκληματικότητας ήταν αρκετά υψηλό, ωστόσο από το 2018 έχει μειωθεί κατά 18,23%. Εκείνη την χρονιά ξεκίνησε και το πρόγραμμα.

Η αστυνομία ορίζει τις τακτικές αποκλιμάκωσης της βίας ως «προφορικές και μη προφορικές δράσεις που χρησιμοποιούνται από τους αστυνομικούς, όταν είναι ασφαλές και χωρίς να διακυβεύονται οι στόχοι επιβολής του νόμου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ανάγκης χρήσης βίας κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος και να αυξηθεί η πιθανότητα εκούσιας συμμόρφωσης».

Το αστυνομικό τμήμα του Νιούαρκ απέκτησε μια προσέγγιση που επικεντρώνεται περισσότερο στην κοινότητα από το 2016, μετά από μια έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν συστηματικά υπερβολική βία, ειδικότερα σε περιπτώσεις μειονοτήτων. Η τριετής αυτή έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014, επικύρωσε τους ισχυρισμούς της Αμερικανικής ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, η οποία κατηγορούσε την αστυνομία για αχαλίνωτη συμπεριφορά, υπερβολική βία και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη εποπτεία.

Το πρόγραμμα σύμφωνα με τον Ambrose ήταν εκείνο που έπαιξε σημαντικό ρόλο γαι το γεγονός ότι στο Νιούαρκ δεν υπήρξε βία την περίοδο των κινητοποιήσεων μετά την δολοφονία του George Floyd. «Η αστυνομία σε συνεργασία με την κοινότητα διασφάλισαν ότι οι μη-κάτοικοι του Νιούαρκ που ήρθαν στην πόλη για να διαμαρτυρηθούν, δεν θα ξεκινούσαν καμία βίαιη πράξη».

Το «ρεκόρ» των αστυνομικών που κράτησε ολόκληρο το 2020, έσπασε λίγο αφού μπήκε το 2021, όταν ένας 39χρονος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία του Νιούαρκ. Ωστόσο, το ότι κανένας πυροβολισμός δεν ακούστηκε από την πλευρά της αστυνομίας για έναν ολόκληρο χρόνο σε συνδυασμό με την μείωση της εγκληματικότητας, δείχνουν ότι όλα είναι τελικά θέμα θέλησης και σχεδιασμού. Και το παράδειγμα μπορούν να ακολουθήσει η αστυνομία και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

*Διαβάσαμε την είδηση στο e-daily.gr