Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Θα μπορούσατε να φανταστείτε πως ο καφές που πήρατε σήμερα για να πιείτε πηγαίνοντας στη δουλειά, θα ήταν ο ίδιος που μετά από λίγες μέρες θα κινούσε το λεωφορείο που θα σας επέστρεφε στο σπίτι; Η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται καν να το φανταστείτε, γιατί έχει ήδη πραγματοποιηθεί!

Η εταιρία bio-bean που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, άρχισε να «μεταμορφώνει» το χρησιμοποιημένο αλεσμένο καφέ σε καύσιμο για τα κόκκινα λεωφορεία του Λονδίνου. Έχει ήδη παράξει 6.000 λίτρα έλαιο από τον καφέ για το πιλοτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τα μέσα μεταφοράς. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να κινήσει ένα λεωφορείο για ένα ολόκληρο έτος.

«Είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν αρχίζουμε να σκεπτόμαστε τα απορρίμματα ως μια αξιοποιήσιμη πηγή» μας εξηγεί ο ιδρυτής της bio-bean Arthur Kay.

Η διαδικασία ξεκινά με τη συλλογή του χρησιμοποιημένου αλεσμένου καφέ από καφετέριες, εστιατόρια και εργοστάσια. Κατόπιν μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, αποξηραίνεται και εξάγεται το έλαιό του. Το λάδι που παράγεται αναμιγνύεται με άλλα καύσιμα για να παραχθεί το βιοκαύσιμο Β20. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι κινητήρες των λεωφορείων που λειτουργούν με diesel δε χρειάζονται καμία τροποποίηση για να δεχθούν αυτό το καύσιμο, οπότε και τα έξοδα για τη μετάβαση είναι μηδενικά.

«Ο χρησιμοποιημένος αλεσμένος καφές έχει υψηλή θερμιδική αξία και περιέχει πολύτιμες χημικές ενώσεις, που τον καθιστά σημαντικό απόθεμα απ’ όπου μπορεί να παραχθεί αμιγές καύσιμο» αναφέρει η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Η bio-bean υπολογίζει ότι μόνο η Βρετανία χρησιμοποιεί 500.000 τόνους αλεσμένου καφέ που ως επί το πλείστον καταλήγει σε χωματερές, με αποτέλεσμα την έκλυση ζημιογόνων για το περιβάλλον αερίων. Η επαναχρησιμοποίηση αυτού του υλικού και η υιοθέτησή του από άλλες χώρες, σίγουρα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αλλαγή του μικροκλίματος στα αστικά κέντρα.