Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Σ’ έναν κόσμο που όλοι μιλούν για χαμένες αξίες και ιδανικά, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που γεννούν την ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο αύριο. Η παιδεία των ανθρώπων δεν έχει να κάνει μόνο με την εκπαίδευση, αλλά και με το χαρακτήρα που διαμορφώνει ο καθένας, υπό όποιες συνθήκες καλείται από τη ζωή να επιβιώσει.

Ο Μάρβιν Κάλαχαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νέο Μεξικό σε μια φτωχογειτονιά του Αλμπουκέρκη. Η οικογένειά του δυσκολευόταν να τα φέρει βόλτα και πολλές φορές, το ψυγείο τους ήταν άδειο, όπως άλλωστε και πολλών άλλων οικογενειών τριγύρω.

Σε πείσμα όμως όλων των αντίξοων συνθηκών, ο Μάρβιν κατάφερε να σπουδάσει και να γίνει δάσκαλος. Εδώ και 22 χρόνια ασκεί το «λειτούργημα» του δασκάλου, στο μέρος όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, προσφέροντας όχι μόνο γνώση αλλά κι αγάπη στους μαθητές του.

Βιώνοντας κι ο ίδιος τη φτώχεια, αποφάσισε να δράσει, ώστε τουλάχιστον οι δικοί του μαθητές, να μην έχουν ν’ αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων δυσκολιών και την πείνα. Πήρε την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τη σχολικό σύμβουλο Κάρεν Μεντίνα, καθώς κι άλλων κατοίκων της περιοχής, αποφάσισαν να κάνουν κάτι για τα παιδιά αυτά.

Έτσι σκέφτηκαν ένα πρόγραμμα σίτισης μαθητών, κυρίως για το Σαββατοκύριακο, όπου τα παιδιά βρίσκονταν στο σπίτι και το σχολείο δεν μπορούσε να τους παρέχει γεύματα. Το «πρόγραμμα του σακιδίου», όπως το ονόμασαν.

Κάθε Πέμπτη βράδυ, συνταξιούχοι καθηγητές, γεμίζουν τα σακίδια 37 παιδιών που είναι εγγεγραμμένα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με είδη διατροφής, που συλλέγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος, από εθελοντές και προσφορές ευαισθητοποιημένων πολιτών. Κατ’ αυτό τον τρόπο, καλύπτεται τουλάχιστον ένα μέρος των αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους και έχουν έστω ένα λόγο να φεύγουν χαμογελώντας από το σχολείο τους.

Ο Μάρβιν Κάλαχαν δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που ευαισθητοποιείται, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα κι ευχόμαστε να μην είναι κι ο τελευταίος. Παντού υπάρχουν, άνεργοι, άστεγοι και φτωχοί κι ίσως υπάρχουν πάντα τρόποι να βοηθηθούν, έστω και με ιδιωτική πρωτοβουλία.