Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Μια από τις γηραιότερες γυναίκες στη Βρετανία, η οποία έκλεισε τον περασμένο Νοέμβριο τα 106, μας δίνει μαθήματα μακροζωίας. Η Eileen Ash, παρόλο την ηλικία της, εξακολουθεί να είναι ενεργή και γεμάτη από όρεξη για δραστηριότητες κι αυτό πιστεύει πως οφείλεται στο ότι γυμνάζεται καθημερινά. Μάλιστα στα 90 της χρόνια αποφάσισε να ξεκινήσει και γιόγκα!

Όντας η γηραιότερη εν ζωή διεθνής παίχτρια Cricket, έχει πολλά να διηγηθεί και να θυμηθεί από την 12χρονη καριέρα της στο συγκεκριμένο σπορ τις δεκαετίες του ’30-’40. Αυτό που λέει η ίδια είναι πως απολαμβάνει την κάθε μέρα της χωρίς να σκέφτεται το αύριο. Εξακολουθεί να οδηγεί και μάλιστα είναι ανάμεσα στους 8 ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τα 100 έτη ζωής και τους επιτρέπεται ακόμη να οδηγούν στην Αγγλία. 

Είναι προσεκτική κι ελπίζει να μη χρειαστεί να της αφαιρεθεί το δίπλωμά της γιατί το αυτοκίνητο τη διευκολύνει στην καθημερινότητα εδώ και 80 χρόνια κι η οδήγηση της αρέσει πολύ. Μοιάζει πολύ νεότερη και νιώθει πως ακόμη μπορεί να τολμάει και να ζει νέες εμπειρίες. Γι’ αυτό άλλωστε, αποφάσισε να γιορτάσει τα 106α γενέθλιά της, κάνοντας μια πτήση μ’ ένα Tiger Moth. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωσή της μετά την προσγείωση, ένιωσε πιο κοντά στο Θεό κι είχε την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας, βλέποντας τον κόσμο από ψηλά.

Το μόνο που προτείνει σε περίπτωση που κάποιος νιώθει κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρα από τις δραστηριότητές του, είναι να «παίρνει έναν υπνάκο», γιατί όλοι έχουν ανάγκη από ξεκούραση.

Να ευχηθούμε, να είναι γερή και ν’ απολαμβάνει την κάθε της μέρα με χαμόγελο όπως κάνει εδώ και χρόνια και να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις συμβουλές της και τον τρόπο ζωής της.

This driver isn't 100. She's 105. Extraordinary! 100 Year Old Driving School. Tuesdays 9pm, ITV.

Posted by ITV on Tuesday, 19 September 2017