Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η Ten Fold Engineering κατάφερε ν’ αναπτύξει ένα project που μοιάζει να ξεπήδησε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πατώντας ένα κουμπί, ξεδιπλώνεται μπροστά σου ένα ολόκληρο σπίτι!

Η εταιρία που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατασκεύασε μια αρθρωτή πτυσσόμενη δομή που μπορεί να μετατραπεί από ένα κουτί μεγέθους container, σ’ ένα πλήρως λειτουργικό κτίριο κι όλα αυτά σε λιγότερο από δέκα λεπτά.

Η καινοτομία της κατασκευής βασίζεται σ’ ένα πατενταρισμένο σύστημα μοχλών που συγκρατεί τις πτυσσόμενες συνδέσεις. Αυτό της επιτρέπει να ξεδιπλώνεται και ν’ αναδιπλώνεται μόνη της με το πάτημα ενός κουμπιού. Μόλις εγκατασταθεί το κτίριο ανοίγει όσο τρεις φορές το αρχικό του μέγεθος και διαθέτει τα πάντα προεγκατεστημένα, ενώ μπορεί να χωρέσει και κάποια έπιπλα για όσο βρίσκεται στη συμπαγή μορφή του.

Αφού ξεδιπλωθεί, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι ν’ ασφαλίσει το κτίριο βιδώνοντας σε συγκεκριμένα σημεία. Αν τώρα φοβάστε μήπως σας διπλώσει ενώ βρίσκεστε μέσα, μην ανησυχείτε η εταιρία έχει προβλέψει να τοποθετήσει ένα ειδικό σύστημα με βαρούλκο που δεν απασφαλίζει παρά μόνο αν το θέσουμε σε λειτουργία.

Σύμφωνα με την εταιρία η όλη κατασκευή είναι τόσο ελαφριά, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί με φορτηγό. Τα κτίρια «U-Box» καταλαμβάνουν επιφάνεια περίπου 65 τετραγωνικών μέτρων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς όπως για ιατρικές  μονάδες περίθαλψης ή για καταλύματα camping.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι καινούριο και ταυτόχρονα να προκαλέσουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις κατασκευές» δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρίας David Martyn.

Είναι γεγονός πως τα πάντα εξελίσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κι ένα σπίτι όπως αυτό είναι πλέον πραγματικότητα. Καλώς ήρθατε στο μέλλον…

This house builds itself in 10 minutes

These portable houses allow you to live anywhere ??

Posted by VT on Sunday, 15 April 2018