Γράφει η Μαρία Καλλίλα

Συνήθως οι πράξεις ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης είναι άξιες θαυμασμού κι όταν αναγνωρίζονται, συχνά επιβραβεύονται και γίνονται παράδειγμα προς μίμηση. Στο Portland στην Αμερική όμως, μια τραπεζική υπάλληλος της U.S Bank, απολύθηκε εξαιτίας μια πρωτοβουλίας της, να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό της που βρισκόταν σε οικονομικό αδιέξοδο.

Όλα έγιναν την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν ένας πελάτης της τράπεζας ο Mark Eugenio κάλεσε απελπισμένος στην τράπεζα, ενώ βρισκόταν σ’ ένα βενζινάδικο χωρίς χρήματα και δεν μπορούσε να φύγει γιατί το τραπεζικό τσεκ που κρατούσε στα χέρια του, είχε μπλοκάρει και δεν είχε μετρητά για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί από όλη αυτή την κατάσταση που βρισκόταν. Πήρε τηλέφωνο και ζήτησε να δοθεί μια λύση ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί. Η Emily James, ήταν η υπάλληλος που συνομιλούσε, η οποία προσπαθούσε να βρει μια λύση αλλά δυστυχώς ήταν αδύνατον να γίνει κάτι μιας και οι περισσότεροι είχαν ήδη φύγει από τα γραφεία τους λόγω της ημέρας.

Όταν τον ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να τον εξυπηρετήσει, ο άντρας φάνηκε απελπισμένος και το μόνο που της είπε είναι ότι χρειαζόταν απλώς 20 δολάρια για να μπορέσει να πάει σπίτι του, στα παιδιά του. Η James ευαισθητοποιήθηκε και του ζήτησε να την ενημερώσει που βρισκόταν για να τον βοηθήσει η ίδια το συντομότερο. Η επόμενη κίνησή της ήταν να ζητήσει άδεια από τον προϊστάμενό της αφού του εξήγησε τι συνέβαινε. Εκμεταλλεύτηκε το διάλειμμά της για φαγητό, πήρε το αυτοκίνητό της και σε λίγη ώρα βρέθηκε δίπλα στο συνάνθρωπό της, όπου του έδωσε η ίδια 20 δολάρια και του ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα.

Το συγκεκριμένο γεγονός καταγράφηκε από τα αρχεία της τραπέζης και κρίθηκε αντιδεοντολογικό κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η James και ο προϊστάμενός της να απολυθούν από την τράπεζα. Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε την ιστορία των τραπεζικών υπαλλήλων και η τράπεζα στην προσπάθειά της να καλύψει την άδικη απόλυσή τους, αποφάσισε να τους επαναπροσλάβει. Η James όμως αρνήθηκε να επιστρέψει στη θέση της, θεωρώντας πως ήταν άδικη όλη η συμπεριφορά των ανωτέρων της κι απάνθρωπο να βρεθεί στην πυρά εξαιτίας μιας ανθρώπινης πράξης της, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έθιγε την τράπεζα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις πλησίασαν την James για να την επιβραβεύσουν για τη συμπεριφορά της ενώ η Credit Union of California (ένωση πίστωσης κοινού), δημιούργησε και προσέφερε μια θέση εργασίας στην James, ως προϊσταμένη, όπου η καλοσύνη και η ενσυνείδηση είναι τα προσόντα που απαιτούνται. Εκεί, η πρώην τραπεζική υπάλληλος θα μπορεί να ελέγχει αξιοκρατικά όσους χρήζουν βοήθειας κι αιτούνται να τη λάβουν. Η ίδια λέει πως η απόλυσή της και η αδικία προς το πρόσωπό της τελικά της βγήκε σε καλό, γιατί βρήκε μια δουλειά που να αρμόζει στο χαρακτήρα της και στην προσωπικότητά της.

Το ότι δεν αναγνωρίζεται από όλους το καλό, δε σημαίνει πως δεν οφείλουμε να το πράττουμε…