Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Η Αφγανή Freshta Karim, απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκανε σκοπό της ζωής της να συνδράμει στη βελτίωση των δεξιοτήτων ανάγνωσης κι αφήγησης των παιδιών στο Αφγανιστάν. Mια ευκαιρία που εκείνη δεν είχε ποτέ ως παιδί, αλλά και πολλά από τα σημερινά παιδιά στη δοκιμαζόμενη χώρα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο εγκαινίασε ένα λεωφορείο στην Καμπούλ, το οποίο φιλοξενεί μια κινητή βιβλιοθήκη για να έχουν τα παιδιά ελεύθερη πρόσβαση σε παιδικά βιβλία. «Στο σχολείο έχεις περιορισμένες επιλογές. Δεν έχεις αρκετά βιβλία. Αλλά εδώ μπορείς να βρεις μια μεγάλη γκάμα» λέει ο 15χρονος Abbas. Οι ελλιπείς υποδομές στα σχολεία στερούν αυτή τη δυνατότητα στα παιδιά, ενώ γενικότερα η χρηματοδότηση είναι ελάχιστη για την έκδοση παιδικών βιβλίων, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορούν καν στη γλώσσα τους.

Επίσης είναι κι ένας από τους λίγους χώρους έξω από το σπίτι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, σε μια πόλη όπου ο φόβος για την ακεραιότητα της ζωής, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, κάνει τους κατοίκους να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Το όνομα της κινητής βιβλιοθήκης είναι «Charmaghz» που σημαίνει καρύδι, το οποίο στο Αφγανιστάν παρομοιάζεται με τη λογική, μιας και το σχήμα του παραπέμπει σε εγκέφαλο. Στο λεωφορείο επιβιβάζονται καθημερινά περίπου 300 παιδιά, όπου μπορούν να μελετήσουν, να συζητήσουν, να δουν φίλους και να παίξουν σκάκι.

Το όχημα ακολουθεί μια διαδρομή που αποφεύγει κυβερνητικά κτίρια, κεντρικούς δρόμους ή άλλες περιοχές που μπορεί να είναι επίφοβες για επιθέσεις, εξασφαλίζοντας όσο γίνεται μεγαλύτερη προστασία για τα παιδιά που το χρησιμοποιούν.

Ο μέσος χρόνος παραμονής των μαθητών στα σχολεία της χώρας είναι μόλις 4,6 χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη το 2017 από τον Ασιατικό Οργανισμό. Η Karim καταλαβαίνει πως η κινητή βιβλιοθήκη που δημιούργησε δε θα φέρει τεράστιες αλλαγές στο μορφωτικό επίπεδο του Αφγανιστάν, μιας κι ο πληθυσμός είναι αρκετά μεγάλος. Όμως είναι μια αρχή για μια προσπάθεια ανάμεσα σε πολλές άλλες που θα πρέπει να γίνουν, ώστε χρόνο με το χρόνο οι συνθήκες να γίνονται όλο και καλύτερες.