Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως η πυρηνική σύντηξη θ’ αλλάξει μια για πάντα τον κόσμο μας. Η σύντηξη είναι η φυσική διεργασία που κρατά τον ήλιο «ζωντανό» παράγοντας ενέργεια από τα άτομα του υδρογόνου, που στον πλανήτη μας υπάρχουν άφθονα στο νερό.

Ο πυρήνας των ατόμων του υδρογόνου, φυσιολογικά απωθεί ο ένας τον άλλο. Όμως στο πελώριο καμίνι του ήλιου τα άτομα συμπιέζονται διότι οι ελαφρείς πυρήνες είναι τόσο θερμοί και κινούνται με ασύλληπτες ταχύτητες που όταν δυο πυρήνες συγκρουστούν, συντήκονται δηλαδή ενώνονται.

Το αποτέλεσμα είναι μια ακαριαία απελευθέρωση ενέργειας που όταν καταφέρουμε να την παράξουμε εργαστηριακά -καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια για να επιτευχθεί απ’ όση θα παράγεται- τότε θα έχουμε στα χέρια μας μια πραγματικά αστείρευτη πηγή ενέργειας.

Οι έρευνες γι’ αυτή την ενεργειακή επανάσταση έχουν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1950 κι εκατοντάδες επιστήμονες έχουν αφιερώσει τη ζωή τους προσπαθώντας μέσα από διάφορες προσεγγιστικές λύσεις να επιτύχουν το μεγαλόπνοο σχέδιο.

Για να κατανοήσει κανείς πόσο σημαντική είναι η παραγωγή ενέργειας από τη σύντηξη, αρκεί να αναφέρουμε πως οι ενεργειακές ανάγκες 10 χρόνων ενός νοικοκυριού θα μπορούν να καλυφθούν χρησιμοποιώντας ίση ποσότητα νερού με εκείνη που περιέχει μια μπανιέρα. Αυτό σημαίνει πως δε θα είναι μόνο φιλική προς το περιβάλλον και σχεδόν ατελείωτη αλλά θα είναι και πολύ φθηνή.

Τελευταία μια συνεργασία του MIT και του  Commonwealth Fusion Systems (CFS), ισχυρίζεται πως με το πειραματικό πρόγραμμα «Sparc» θα καταφέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα σε 15 χρόνια από σήμερα – σχετικά μικρό χρονικό διάστημα αν το συγκρίνουμε με τις πολλές δεκαετίες που οι επιστήμονες ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.

Ενώ η πυρηνική σύντηξη είναι απλούστατη στη θεωρία, είναι απίστευτα δύσκολη στην εφαρμογή. Υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να νικηθούν, αλλά οι ερευνητικές ομάδες του MIT και του CFS μας πληροφορούν ότι έχουν βρει τον τρόπο να τα ξεπεράσουν.

«Πιστεύουμε πως έχουμε την επιστημονική τεχνογνωσία για να καταφέρουμε να διοχετεύσουμε στο ενεργειακό δίκτυο καθαρή ενέργεια απαλλαγμένη από άνθρακα, σε 15 χρόνια» δήλωσε ο CEO του CFS Bob Mumgaard. Αν κι η δήλωση είναι αρκετά φιλόδοξη, ευελπιστούμε πως θα επιτευχθεί λύνοντας το ενεργειακό πρόβλημα ολόκληρου του πλανήτη.

*Φωτογραφίες από www.popularmechanics.com και www.disruptordaily.com