Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Από την ίδρυση της NASA το 1958 όλοι οι στόχοι που είχε θέσει επιτεύχθηκαν εκτός από έναν. Την προσπάθεια να παρατηρήσουμε τον Ήλιο απ’ όσο το δυνατόν κοντινότερη απόσταση.

Είναι γνωστό πως ο Ήλιος δεν επιτρέπει τίποτα να τον πλησιάσει, γιατί οι ηλιακές καταιγίδες στην κυριολεξία ψήνουν τα πάντα σε απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων απ’ αυτόν.

Μπορεί να χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να εφευρεθεί η τεχνολογία που θα προστάτευε τον επιστημονικό εξοπλισμό από την καταστροφική ακτινοβολία του Ήλιου, αλλά τελικά οι επιστήμονες τα κατάφεραν.

Κατασκεύασαν ειδικά πάνελ που αντέχουν σε θερμοκρασίες 1.427 βαθμών Κελσίου, μέσω μιας πρωτοποριακής διεργασίας που περιέχει και νερό(!). Η προστασία των πάνελ θα επιτρέψει στο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Parker Solar Probe» να φτάσει 6,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του μοναδικού αστεριού στο δικό μας πλανητικό σύστημα, που είναι επτά φορές πιο κοντά απ’ οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο το προσέγγισε μέχρι σήμερα.

Το διαστημόπλοιο θα αναπτύξει ταχύτητα 724 χιλιομέτρων ανά ώρα, που είναι τόση ώστε να φτάσεις στη Νέα Υόρκη απ’ την Ουάσιγκτον μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο.

«Υπάρχουν ερωτήματα που προσπαθούμε ν’ απαντήσουμε από 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά» λέει ο Eric Christian, ένας από τους φυσικούς που συμμετέχουν στην κατασκευαστική επιστημονική ομάδα και συμπληρώνει «Οπότε πρέπει να πας εκεί που είναι η δράση για να καταλάβεις τι συμβαίνει».

Η εκτόξευση του Parker Solar Probe για τη διερεύνηση του Ήλιου είναι πολύ κοντά κι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη NASA, περιμένοντας εναγωνίως τ’ αποτελέσματα της πρωτοφανούς για τα χρονικά αποστολής.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.sciencealert.com