Η Maya Angelou έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα που απεικονίζεται σε αμερικάνικο νόμισμα.

Το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «American Women Quarters Program», κατά την διάρκεια του οποίου σε κάθε ένα τρίμηνο του 2022 θα κυκλοφορεί και ένα νέο νόμισμα που θα απεικονίζει μία από τις σημαντικότερες γυναίκες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το νόμισμα της Angelou είναι ένα από τα πέντε σχέδια που θα παρουσιαστούν μέσα στο 2022 και θα είναι σε κυκλοφορία έως το 2025, ενώ από την άλλη πλευρά του νομίσματος θα συνεχίσει να απεικονίζεται ο George Washington, όπως ανακοινώθηκε από το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ.

Οι άλλες τέσσερις γυναίκες που επιλέχθηκαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η Sally Ride, η πρώτη Αμερικανίδα που πέταξε στο διάστημα, η Wilma Mankiller, η πρώτη γυναίκα αρχηγός της φυλής των Ινδιάνων Cherokee, η Anna May Wong, η πρώτη Ασιάτισσα star του Χόλιγουντ και η Adelina Otero-Warren, η ηγέτιδα του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.

«Είναι τιμή μου να παρουσιάσω τα πρώτα νομίσματα του έθνους μας αφιερωμένα στον εορτασμό των Αμερικανίδων γυναικών και τη συμβολή τους στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε ο αναπληρωτής Διευθυντής του Νομισματοκοπείου, Βέντρις Γκίμπσον.

«Κάθε τρίμηνο του 2022 έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει το εύρος και το βάθος των επιτευγμάτων που γιορτάζονται σε όλο αυτό το ιστορικό πρόγραμμα νομισμάτων. Η Maya Angelou, που εμφανίζεται στο πίσω μέρος αυτού του πρώτου νομίσματος της σειράς, χρησιμοποίησε λέξεις για να εμπνεύσει και να ανυψώσει», είπε μεταξύ άλλων.

Η Maya Angelou γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαργκερίτ Άνι Τζόνσον και υπήρξε η πρώτη γυναίκα οδηγός τραμ στο Σαν Φρανσίσκο.

Η γνωριμία της και ο γάμος της με τον Ελληνοαμερικανό, Τος Άντζελος, είναι που θα της δώσει και το νέο της όνομα, που ακούγεται εντελώς ελληνικό. Κατά την δεκαετία του 50΄θα γνωρίσει τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και έκτοτε δεν θα σταματήσει να ασχολείται ποτέ με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπήρξε η μέντορας της Όπρα Γουίνφρεϊ και το 1993 έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που απήγγειλε ποίημα της σε τελετή ορκωμοσίας Προέδρου των ΗΠΑ, αφού ήταν θερμή υποστηρικτής του Μπιλ Κλίντον.

Πέθανε στις 28 Μαΐου του 2014 σε ηλικία 86 ετών.

*Πηγή είδησης