Γράφει η Ισμήνη Βυθούλκα

Αν χρειάζεστε μια καλή δικαιολογία για να καταναλώσετε σοκολάτα, μόλις τη βρήκατε. Δύο πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου Loma Linda της Καλιφόρνια, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο «Πειραματικής Βιολογίας 2018» στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, απέδειξαν επίσημα πως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Παρόλο που είναι γνωστό πως το κακάο είναι σημαντική πηγή φλαβονοειδών (αντιοξειδωτικές ουσίες των τροφίμων) είναι η πρώτη φορά που μελετήθηκε η επίδραση μεγάλης ποσότητας κακάο, που λαμβάνετε σε μικρές δόσεις για μικρά ή μεγάλα διαστήματα, στον ανθρώπινο οργανισμό με τα αποτελέσματα να είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Τα ευρήματα ανιχνεύτηκαν μόνο σε σχέση με προϊόντα μαύρης σοκολάτας με ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο 70% και 30% σε βιολογική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο που είχε η κατανάλωση 48 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας μετά από 30 λεπτά και μετά από 120 λεπτά μέσω συγκεκριμένων εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Οι μελέτες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση του κακάο, τόσο πιο θετική είναι η επίδραση στα επίπεδα άγχους, τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη, τη διάθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονές.

Την επόμενη φορά που θ’ απολαύσετε ένα κομμάτι από την αγαπημένη σας λιχουδιά, θυμηθείτε πως δε θα ικανοποιήσετε μόνο τον ουρανίσκο σας, αλλά θα ευεργετήσετε σε μεγάλο βαθμό και τον οργανισμό σας.