Γράφει η Μελίνα Αγγελάκη

Για την Kristie Smith από την Αριζόνα, η μητρότητα υπήρξε προτεραιότητά της. Ήθελε πάντα ν’ αποκτήσει παιδιά. Το πρόβλημα υγείας όμως που αντιμετωπίζει κι έχει να κάνει με μια γενετική διαταραχή, δεν της άφηνε πολλά περιθώρια για να γεννήσει τα δικά της παιδιά.

Οι πιθανότητες να κληρονομήσουν οι απόγονοί της τη δική της γενετική ανωμαλία, την φαινυλκετονουρία ή αλλιώς ΦΚΟ, καθώς κι άλλα συμπτώματα, όπως διανοητική αναπηρία, επιληπτικές κρίσεις, ψυχικά προβλήματα και διαταραχές συμπεριφοράς, την απέτρεψαν από το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης και της γέννησης ενός βιολογικού παιδιού.

Το σύνδρομο ΦΚΟ είναι στην ουσία μια διαταραχή του μεταβολισμού, όπου το σώμα δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί την πρωτεΐνη φαινυλαλανίνη. Αυτό συνεπάγεται αρκετά προβλήματα, ειδική διατροφή και θεραπεία εφ’ όρου ζωής.

Η 36χρονη Kristie Smith κι ο σύζυγός της Matt ήθελαν πάρα πολύ να γίνουν γονείς κι έτσι αποφάσισαν να χαρίσουν ένα σπιτικό, σε παιδιά που πάσχουν από το ίδιο σύνδρομο με την Kristie. Τους ήταν ήδη οικεία η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου «προβλήματος» υγείας, οπότε ήθελαν να προσφέρουν βοήθεια, στοργή κι αγάπη σε παιδιά που πάσχουν από την ίδια ασθένεια και βρίσκονται σε κάποιο ορφανοτροφείο.

Απευθύνθηκαν σε μια υπηρεσία υιοθεσιών και πολύ σύντομα ειδοποιήθηκαν για δύο αγόρια δύο ετών, με καταγωγή από την Κίνα που έπασχαν από το σύνδρομο ΦΚΟ. Το 2015 ο Άντριου κι ο Λουκ υιοθετήθηκαν από το ζευγάρι και βρήκαν μια αγκαλιά έτοιμη και δυο ανθρώπους  να τ’ αγαπήσουν  άνευ όρων.

Το ζευγάρι ένιωσε πραγματική ευτυχία αλλά δεν επαναπαύτηκε. Όταν λοιπόν, τους είπαν από το γραφείο υιοθεσιών για την περίπτωση δύο ακόμη αγοριών από την Κίνα που έπασχαν από το συγκεκριμένο σύνδρομο, ηλικίας 8 και 13 ετών, τα οποία κινδύνευαν να βρεθούν στους δρόμους, κίνησαν τις διαδικασίες για την υιοθεσία τους. Σήμερα ο 9 ετών Κέιλεμπ κι ο 14 ετών πλέον Μπεν, έχουν το επίθετο Smith και βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Στην Κίνα η ασφάλιση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, οπότε τα παιδιά με ΦΚΟ  εγκαταλείπονται γιατί οι γονείς δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Για 4 από αυτά η τύχη χαμογέλασε και θα έχουν τουλάχιστον μια πιο ποιοτική ζωή αλλά κυρίως μια οικογένεια.

Πολλά τ’ απλωμένα παιδικά χέρια σε όλο τον κόσμο και πολλές οι άδειες αγκαλιές των ανθρώπων που λαχταρούν ένα παιδί και μακάρι αυτή η «διαδρομή ένωσής τους» να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομη.

*Διαβάσαμε την είδηση στο www.tilestwra.com